Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко заявляє, що Росія блокує розслідування його отруєння


Росія відмовляється співпрацювати навіть після його розмови про це безпосередньо з її Президентом Владіміром Путіним, сказав Президент України в інтерв’ю низці провідних західних газет. Три лабораторії в світі виробляють діоксин того типу, яким його отруїли – походження цієї речовини дуже легко встановити, сказав Ющенко. Дві з цих лабораторій уже подали свої зразки – але не російська, наголосив він, і це обмежує можливості розслідування. Слідство вже встановило практично все: коли, в якій страві, де, хто й яку подав отруту, сказав Президент. Визначило слідство і роль трьох визначальних у справі про його отруєння осіб, які нині перебувають у Росії. Україна подала до Генеральної прокуратури Росії запит про видачу цих осіб, і Ющенко особисто говорив про це з Путіним іще в грудні минулого року. Але й після цього, сказав Президент України, жодної відповіді, «на жаль», так і не було. Віктор Ющенко висловив тверду впевненість, що після допиту цих осіб усі факти про його отруєння будуть доведені.


Росія відмовляється співпрацювати навіть після його розмови про це безпосередньо з її Президентом Владіміром Путіним, сказав Президент України в інтерв’ю низці провідних західних газет.

Три лабораторії в світі виробляють діоксин того типу, яким його отруїли – походження цієї речовини дуже легко встановити, сказав Ющенко. Дві з цих лабораторій уже подали свої зразки – але не російська, наголосив він, і це обмежує можливості розслідування.

Слідство вже встановило практично все: коли, в якій страві, де, хто й яку подав отруту, сказав Президент в інтерв’ю, яке він дав у понеділок британській The Times, італійській La Repubblica, німецькій Frankfurter Allgemeine Zeitung, французькій Le Figaro і португальській Expresso.

Визначило слідство і роль трьох визначальних у справі про його отруєння осіб, які нині перебувають у Росії.

Україна подала до Генеральної прокуратури Росії запит про видачу цих осіб, і Ющенко особисто говорив про це з Путіним іще в грудні минулого року. Але й після цього, сказав Президент України, жодної відповіді, «на жаль», так і не було.

Віктор Ющенко висловив тверду впевненість, що після допиту цих осіб усі факти про його отруєння будуть доведені.

У відповідь на запитання, чи стояла за цими трьома особами і за спробою отруєння якась організація або держава, Ющенко сказав, що це не була приватна акція, як цитують його слова щоденники The Times і Le Figaro, які оприлюднили інтерв’ю на своїх інтернет-сайтах у ніч на вівторок.

А на запитання, чи відповідальна за це Росія, Віктор Ющенко сказав: якщо дати відповідь на це питання, то слідству більше не буде що робити. Але для цього, повторив він, треба допитати згаданих трьох осіб.

Президент нагадав західним читачам, що почувся погано понад три роки тому після вечері на дачі тодішнього заступника голови Служби безпеки України Володимира Сацюка.

Після «помаранчевої революції» Сацюк і його помічник утекли до Росії. Обидва стверджують, що не причетні до отруєння нинішнього Президента України.

Після отруєння 5 вересня 2004 року тодішнього кандидата на Президента України Віктора Ющенка встановили, що отруїли його одним із різновидів високоотруйної сполуки – діоксину. Це викликало не підтверджені досі припущення про можливу причетність Кремля. Москва таку причетність відкидає.
XS
SM
MD
LG