Доступність посилання

ТОП новини

Знову палають будинки у центрі Дніпропетровська. Випадково?


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 11 вересня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську, в центрі міста, продовжують дивним чином горіти старі будинки. Мешканці підозрюють – з допомогою зумисного підпалу хтось хоче лишити їх без даху над головою і захопити цінні ділянки землі для новобудов. Міська влада не обіцяє погорільцям матеріальної підтримки. Між тим громадські організації вбачають у пожежах та загоряннях ознаки рейдерства.


Пожежа у будинку на вулиці Артема спалахнула вночі, за півгодини згорів увесь дах і вигоріла електромережа. Тепер мешканці залишились без газу і світла, а в будинку — багато матерів з дітьми та стареньких. Люди переконанні – тієї ночі була реальна загроза їхньому життю. Мешканці горішнього поверху чули – перед пожежею по даху ходили люди.

Тетяна, мешканка будинку переконана — пожежа не випадкова:

«Нас просто хочуть вижити з цього будинку. Це підло, нам навіть не запропонували квартири. Нам показали кошторис на ремонт даху, це 50 тисяч доларів як мінімум. І все це лягає на наші плечі. Чому?»


Цього року у центрі Дніпропетровська подібним чином зоріло вже кілька старих будинків. За дивним збігом обставин, усі вони дуже вдало розташовані – у самому центрі, проблизу великих торговельних та офісних центрів. Міська влада Дніпропетровська погорільцям у допомозі відмовляє. Людям, потерпілим від пожеж, не надають не тільки житла, а й матеріальної допомоги на придбання речей першої необхідності. Міський голова Іван Куліченко каже – створиш прецедент, так тоді кожен буде псувати своє житло, щоб отримати новеньку квартиру. Порада у нього одна – своє майно треба було страхувати, тоді б отримали хоч якісь компенсації.

«Є порядок визначення, чиє це майно. Якщо приватне — то воно має бути застраховане, і всі інші питання, пов’язані з наданням матеріальної допомоги. Просто через жалість — це теж не вихід, щоб міський бюджет компенсував усі втрати».


Юристи теж кажуть – влада справді не зобов’язана компенсовувати втрачене майно погорільцям, якщо причиною пожежі не була провина міських служб, правоохоронці мають вказати винних у необережному поводженні з вогнем чи замиканні електромережі.

Однак в громадській організації «Антирейдерський Союз» на проблему пожеж пропонують поглянути по-іншому. Координатор об’єднання Ірина Мологоловкіна впевнена – мова йде про спроби рейдерського захоплення землі. Ірина Малоголовкіна сама мешкає на вулиці Красній, де нічні підпали будинків вже звичне явище:

«Підпалюють зумисно або затоплють. І в цій ситуації у нас люди не захищені. Міськвиконком в курсі, хто зацікавлений у тій чи іншій ділянці землі. Він має створювати робочі комісії і розв’язувати проблему на користь мешканців, а не забудовників. Це стара забудова міста, на мою думку, вона підлягає реконструкції – вкласти гроші в реставрацію цього району, а не будувати чергові скляні комплекси».

Наразі мешканці будинків у центрі міста намагаються самі протидіяти підпалам. Багатші – спільними зусиллями наймають охорону. Бідніші – самі створюють загони, аби вартувати житло.
XS
SM
MD
LG