Доступність посилання

ТОП новини

Енерговоля! Що обирають українці - дешевий газ чи політичну незалежність?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – ціна на енергоносії --> /article/2007/9/A948FC57-DC8C-43FF-87C1-712E77F80F87.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Ціна на енергоносії. --> javascript:OpenWin( Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Кожна тисяча кубометрів російського газу, що надходить в Україну, може стати наступного року на тринадцять доларів дорожчою. Такий прогноз зробив голова “Нафтогазу України” Євген Бакулін. Тобто росіянам доведеться платити за тисячу кубів замість ста тридцяти - 143 $ за тисячу кубометрів. Щоправда, наразі це – лише прогноз, визначення ціни “блакитного палива” триває. Саме від неї залежатимуть, крім іншого, і тарифи на комунальні послуги, які сплачуватимуть наступного року всі українці. Що робить уряд для зменшення енергетичної залежності України? Що пропонують перед виборами політики для цього?

ГАЗОВА АРИФМЕТИКА

Ціна, за якою Україна купуватиме наступного року газ у Росії, залежатиме не тільки від цих двох держав. Це зауважив у коментарі для Радіо Свобода керівник управління зв’язків із громадськістю “Нафтогазу України” Олексій Федор:
Олексій Федор: "130 доларів ціна на газ для України у цьому році плюс поправка на інфляцію. Це десь близько 10 відсотків. Саме тому ми вирахували цифру у 143$”


“Найголовніше - та ціна, яку виставить Туркменістан, Узбекистан та Казахстан. Відповідно до цього буде формуватися ціна на газ для України. Газпром лише проводить переговори з середньо азійськими країнами”.

Керівник “Нафтогазу” Євген Бакулін також заявляв, що вивчаються пропозиції щодо передачі Росії частини газотранспортної системи України. В обмін Україна зможе мати доступ до активів видобувних компаній на російській території. У цьому зв’язку Олексій Федор зазначив, що все це – лише пропозиції, “робоча версія”.

ЕНЕРГЕТИЧНО (НЕ)ЗАЛЕЖНІ

Сергій Терьохін: “Чому не була підписана щорічна угода під час останнього візиту Януковича? Чому було заявлено про перенесення підписання на жовтень? Це все пов’язується з політичним тиском Росії на внутрішні справи політичні в Україні”.
Уряд на чолі з Віктором Януковичем не відстоює енергетичну незалежність України. Так вважає колишній урядовець, а нині кандидат у нардепи від БЮТ Сергій Терьохін. І на його думку, те, як визначають ціну російських енергоносіїв для України (наприклад, газу) є абсурдом:

“Росія просто диктує ціну на газ. І абсолютно не звертає уваги на потуги України прив’язати ту ціну до монопольної ціни по транспорту того ж газу в Європу.

Ще один економіст і ще один кандидат у депутати (тільки від Партії регіонів) Олексій Плотников, натомість, переконує – уряд Януковича робить все можливе для захисту енергетичної незалежності України, до того ж якщо ціна на газ і зросла, проте не стрімко:

“Є можливості для того, аби Україна використовувала конкурентні джерела нафти, можливості того, що країна з ядерної енергетики має також певні захисні механізми”.

“ДИКА” ЕНЕРГІЯ У МИРНИХ ЦІЛЯХ
ГЛАС НАРОДУ:
Що ви обираєте: дешеві енергоносії чи економічну та політичну незалежність? (мікрофон Радіо Свобода на вулицях Львова)

- Напевно, незалежність. Бо Росія. Якщо і зробить дешевий газ, то потім ціну на нього все одно підвищить.

-

Хочемо, аби, звичайно, газ був дешевий, але і незалежність також важлива!

- Для мене незалежність України! Яка б не була ціна на газ...


(© EC)
Попри широке використання теми ціни на газ у політичних сутичках останніх років, жодна з чільних парламентських сил не включила до своєї програми конкретних кроків, пов’язаних з ціною на “блакитне паливо”. Натомість, майже всі говорять про використання альтернативних джерел енергії. Шістнадцятий номер виборчого списку БЮТ Анатолій Семинога:

“Один з пунктів нашої програми – побудова альтернативних газопроводів, нафтопроводів. І створення умов для розвитку інших джерел анергії в нашій державі”.

Україна має величезний потенціал для енергозбереження, продовжує економіст, екс-член уряду і кандидат від БЮТу Сергій Терьохін, хоча зараз, на його думку, українці не по-хазяйськи ставляться до газу:

“На європейському континенті українці споживають відносно нашого ВВП найбільшу долю енергії, зокрема, електроенергії”. Україна – одна з найбільш енерго ненаситиних держав Європи, підтверджує слова політика економічний експерт Олена Вітер. За її словами, Україна могла б споживати набагато менше того ж газу, за ціну якого доводиться вести з Росією складні й тривалі переговори. Ситуацію міг би змінити перехід на енерго зберігаючі технології, як це робить Європа.

За шістнадцять років незалежності України про те, що треба розвивати технології енергозбереження, шукати відновлювальні джерела енергії, говорили багато. Переймається питанням заощадження енергії і співачка, політик, депутат Ради п’ятого скликання від блоку “Наша Україна” Руслана:

“Найважливіше питання енергетичної незалежності – це справді бути незалежним. В першу чергу від спокуси вкрасти десь там пів метра труби і заробити на ній”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• ДОВІДКА: Програми партій – ціна на енергоносії • Перспективи газових схем • Почім газ для України? • Енергетичне протистояння заміщує політичне? • Непрозоре вирішення газового питання в Україні підживлює корупцію всередині владних еліт — французький дослідник • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи?

XS
SM
MD
LG