Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі заарештували учасників антиісламської демонстрації


Наталія Вікуліна Брюссель, 11 вересня 2007 (RadioSvoboda.Uа) - Брюссельська поліція заарештувала близько 50 учасників демонстрації, які в річницю терактів 11 вересня в Америці виступали проти ісламізації Європи. Раніше мер Брюсселя заборонив проводити ралі, посилаючись на те, що воно може розпалити ворожнечу. Водночас Єврокомісія оголосила про підтримку спільних зусиль публічного і приватного сектору, аби знаходити технології проти тероризму.


До європейського кварталу Брюсселя з''їхалися демонстранти з Британії, Німеччини, Данії, Бельгії, аби висловити протест проти, на їхню думку, надмірної ісламізації Європи. Мер Брюсселя Фредді Тілеманс заборонив демонстрацію і звинуватив протестуючих у тому, що вони розпалюють ворожнечу. Заборону демонстранти заперечували в суді, однак судова влада підтримала це рішення. Серед учасників забороненої демонстрації поліція заарештувала і відомих у Бельгії радикальних політиків – голову фламандської націоналістичної партії Беланг Франка Ванхека і голову екстремістського угруповання у фламандському парламенті Філіпа Девінтера.

Віце-президент Єврокомісії, Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні заявив, що не хоче коментувати дії бельгійської поліції, адже не має повної інформації про арешти:

«Говорячи загалом, я сказав учора, що слід дозволити усі демонстрації, які поважають закони і які виражають погляди, навіть якщо ми з ними не погоджуємось. Я наведу приклад – я вважаю, власті не повинні взагалі дозволяти демонстрації, які підбурюють або прославляють нацизм. Тому що нацизм сам по собі суперечить закону. Але, чесно кажучи, я не хочу коментувати сьогоднішні події, тому що це залежить від сигналу, який хочуть відправити громадській думці. Якщо демонстранти хочуть висловити погляд, з яким ми не могли погодитися, то я думаю, що такі демонстрації слід дозволити. Але якщо демонстранти мають намір провести насильницьку акцію, то такі демонстрації не треба дозволяти»,- заявив віце-президент Єврокомісії.

У той же день у Брюсселі відбулося перше засідання Європейського форуму з безпекових досліджень і нововведень. Говорить Комісар ЄС з політики підприємств і промисловості Ґюнтер Ферхойген:

«Сьогоднішній день 11 вересня нагадує нам про атаки в Нью-Йорку 6 років тому, нагадує, про те, що нам загрожує небезпека міжнародного тероризму і криміналітету. І факти дедалі більше говорять про те, що Європа не є винятком»,- сказав комісар.

Єврокомісія пропонує об''єднати зусилля приватного і публічного сектору, а також дослідницьких інститутів, аби розробляти технології захисту від терактів. На дослідження з безпекових технологій Єврокомісія має виділити 156 мільйонів євро, що в 10 разів більше, ніж торік. Майбутні проекти включають розроблення приладів, аби, наприклад, виявляти домашнє виробництво вибухівки, підвищити захист постачання води, краще захищати відвідувачів великих публічних заходів.
XS
SM
MD
LG