Доступність посилання

ТОП новини

Річниця 11 вересня: уроки і запитання. Юлія Тимошенко хоче мати всю владу. Політичне протистояння в Україні вплинуло на фінансування проекту «Укриття» в Чорнобилі? Віктор Ющенко – «моє отруєння не було актом приватних осіб».(європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 11 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса обговорює сьогодні різні теми пов’язані саме з 11 вересня 2001 року і ставить головні питання: чи виправдані тими жахливими подіями такі гарячі точки, як Ірак та Афганістан, чи все відомо про той день та про організаторів терактів, чи не повториться подібне знову та ще в більших масштабах. Газети також багато пишуть про Україну, про заяву президента Віктора Ющенка щодо його отруєння та місце у цьому російського діоксину, а також про великі владні амбіції Юлії Тимошенко і про вплив політичних суперечностей в Києві на долю майбутнього проекту «Укриття» в Чорнобилі.


Німецька «Берлінер Цайтунґ» вважає, що настрої пересічних американців після 11 вересня 2001 року можна зрозуміти, вони були «однозначно шоком для американського народу», тому не дивно, продовжує газета, що анти-терористична кампанія в Афганістані та війна проти диктатора Хусейна в Іраку були зустрінуті більшою частиною населення США «схвально». Але, на думку «Берлінер Цайтунґ», через шість років багато що змінилося: шок у американців ще не минув остаточно, але вони вже вирішили для себе проблему Іраку, який втомив їх, і виведення військ, незважаючи на тисячні жертви при цьому, має відбутися негайно. Газета також підкреслює, що «11 вересня позбавило американців почуття повної безпеки, але не віри у свою велич, могутність і силу».

Відома британська газет, «Індепендент», пише у вівторок, що «понад 400 тисяч осіб в США, так чи інакше, пережили на собі безпосередньо цю трагедію, яка навіки змінила їхнє ставлення до світу».

Інша британська газета «Дейлі Мейл» вважає, що сьогодні світ «перебуває у більшій небезпеці аніж відразу після подій 11 вересня та оголошення війни тероризмові».

А французька «Ліберасьон», яка має у своєму розпорядженні 200-сторінкове зведення ФБР щодо терактів в США 11 вересня, запитує, коли стане відомо про деталі цього розслідування.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» пише, що на тлі розгубленості Заходу перед тим, хто нині керує Україною, «Юлія Тимошенко, харизматична і безкомпромісна героїня «помаранчевої революції», постійно виставляє себе як політика, здатного розрубати гордіїв вузол українських політичних суперечностей». В понеділок у інтерв’ю «Файненшел Таймс» Тимошенко, яка різко критикувала Віктора Ющенка минулого літа за призначення ним прем’єр-міністром Віктора Януковича, обіцяє відновити довір’я до України у світі. Хоча газета, з посиланням на українських експертів, зауважує, що одна справа обіцянки і погрози у боротьбі за владу, а інша -виконання революційних гасел вже, перебуваючи при владі. Газета підтримує думку, що ставши прем’єром вдруге – Юлія Тимошенко буде діяти обережніше, аніж в 2005-му».

Впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» опублікувала детальний аналіз перебігу дискусій між Україною і Заходом щодо фінансування будівництва «Укриття» над 4-им енергоблоком Чорнобильської АЕС. Газета зауважує, що унаслідок впертої політичної боротьби в Києві, гору взяла команда Вкітора Януковича і його міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича. Останні відкинули попередні варіанти команди президента Віктора Ющенка і обрали основним замовником будівництва в Чорнобилі французьку компанію «Новарка», до якої входять фірми, які вже терпіли невдачі в Чорнобилі. Це призвело до подорожчання проекту «Укриття» фактично удвічі і нині він коштуватиме майже півтора мільярда доларів США.

Низка європейських газет, лондонська «Таймз», німецька «Франкфуретр Альґемайне», французька «Фіґаро» та інші оприлюднили інтерв’ю президента Вікора Ющенка, у якому він фактично «вказав пальцем на Росію» стверджуючи, що справа з його отруєнням не була «актом приватних осіб».
XS
SM
MD
LG