Доступність посилання

ТОП новини

3аради енергетичної безпеки Польща побудує у Балтійському морі потужну вітрову електростанцію


Єва Поштар Варшава, 11 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Морська вітрова електростанція потужністю 900 мегаватів у Балтійському морі! Саме такий польський проект має розпочати діяти через 5 років поблизу Ґданська. Фахівці вважають, що це черговий крок Польщі до енергетичної безпеки. Ця безпека, на думку польських державних лідерів, є одним із пріоритетів польської політики. Але є ще один фактор: Польща цим самим виконує нормативні рішення Євросоюзу і робить ставку на екологічні джерела енергії.

Електричний вітряк, Ґданськ
Цьогорічну зиму важко буде витримати - вважають польські фахівці. На їхні погляди впливають не зміни клімату, але повідомлення з Росії про грядущі зміни цін енергоносіїв. Експерти передбачають, що цієї зими Польща платитиме Газпромові на десять відсотків більше, тобто 293 долари за тисячу кубічних метрів газу. Однак в перспективі Польща бачить спосіб на поліпшення ситуації в енергетиці. Державна політика зводиться до диверсифікації джерел постачання енергії. І так у найближчі роки має бути побудований порт для перевантаження газу неподалік Щеціна та розбудовaний термінал нафтопорту у Ґданську.

А державна компанія «Польська енергетична група БОТ» повідомила, що у відкритому морі неподалік Ґданська через п’ять років почне роботу перша у Польщі вітрова електростанція потужністю 900 мегаватів. Про цю ідею Радіо Свобода питало в державній компанії. Речник державної компанії "Польська енергетична група БОТ» Блажей Торанський розповів Радіо Свобода:

«Нема іншого шляху перед польською енергетикою, як екологічні джерела енергії. Таке завдання ставлять перед нами нормативи Євросоюзу, a також наші польські закони. Ми у перспективі найближчих років повинні досягти 11-ти відсотків «екологічної енергії» у державному енергетичному балансі (зараз це лише три відсотки). Подібні інвестиції проводять практично усі держави басейну Балтійського моря: Данія, Швеція, навіть маленька Естонія».

Вітрова електростанція обійдеться державі в один мільярд євро. А виглядатиме станція так: на відстані до ста кілометрів від берега стоятимуть трьома групами 300 вітряків-генераторів, заввишки по сто метрів. Передбачається, що електростанція cтане рентабельною через вісім років від завершення будівництва. Вона забезпечить електроенергією північний регіон Польщі. Виникає запитання: а як така потужна електростанція площею 130 квадратних кілометрів впливатиме на морську природу? Польські екологи в принципі «за», однак рибалки мають сумніви. Про це ми запитали в Морському інституті у справах рибальства у Гдині. Один із директорів інституту Збігнєв Карніцький розповів Радіо Свобода:

«У світовій літературі не знаходимо інформації про прямий вплив таких електростанцій, зокрема вібрацій від них, що переносяться на морське дно і навколишню природу. На мою думку, треба дослідити, чи на місці майбутньої електростанції не розмножуються породи морських риб; яка там екологічна система. Ми сьогодні цього не знаємо».

Однак представник найбільшої в Європі електроенергетичної компанії «Польська енергетична група БОТ» Блажей Торанський вважає, що хоч польська енергетика досі в основному використовує вугілля, однак для екологічних джерел енергії нема ніякої альтернативи. «Невдовзі також Україні не уникнути відповіді на питання про використання «зелених» джерел енергії», - сказав Радіо Свобода пан Торанський.
XS
SM
MD
LG