Доступність посилання

ТОП новини

Свідчення у Конгресі США про ситуацію в Іраку


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 12 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Командувач американськими військами в Іраку Дейвид Петреус прозвітував у Конгресі США про перебіг воєнних дій та про політичні зрушення наслідком збільшення контингенту в Іраку на 30 тисяч солдатів. Американський контингент нині налічує понад 160 тисяч осіб. Генерал Петреус також виклав свої власні пропозиції відносно можливого скорочення війська найближчим часом.


Дейвид Петреус попередив законодавців про негативні наслідки раптового виведення військ, чого вимагають демократи, які становлять більшість у Сенаті й Палаті Представників. Поки що їхні вимоги радикально змінити стратегію дій в Іраку не знаходять достатньої підтримки серед республіканських законодавців.

«Ситуація в Іраку залишається складною, важкою й подекуди просто кидає виклик нервовій системі», – сказав полководець, але додав, що збільшення американського контингенту вже дає позитивні наслідки. З доповіді генерала Петреуса вимальовується картина певного зрушення щодо посилення безпеки

«Воєнної мети збільшенням кількості військ здебільшого досягнуто. В останні місяці, маючи справу із сильним противником і жорстокою літньою спекою в Іраку, коаліція та іракські сили безпеки досягли прогресу в ділянці безпеки», – сказав командувач американськими збройними силами в Іраку.

Генерал відстоює необхідність залишати в Іраку 130-тисячну армію

Як приклад, Дейвид Петреус навів успіх у провінції Анбар, звідки вдалося вибити загони бойовиків «Аль-Каїди» і налагодити співпрацю з місцевим населенням. Петреус, за його словами, порадив президентові Джорджу Бушу до липня наступного року поступово вивести з Іраку додаткові сили, майже 30 тисяч солдатів, відряджених туди від січня цього року. При цьому він попередив про абсолютну небажаність дальшого скорочення і відстоює необхідність залишати там 130-тисячну армію.

Генерал Петреус наголосив, що його заяви у Конгресі – це його власна думка і він не погоджував змісту доповіді ані з Білим домом, ані з Пентагоном, тобто міністерством оборони.

«Іракські лідери не досягли прогресу»

Айк Скелтон, конгресмен-демократ, голова комісії Палати Представників у справах збройних сил у вступному слові на слуханні нагадав, що чисельність американських військ в Іраку збільшили з метою дати можливість місцевим лідерам домовитися про політичне врегулювання і покласти край ворожнечі між релігійними сектами сунітів і шиїтів, але «іракські лідери не досягли прогресу».

На заклики вивести війська з Іраку, республіканський законодавець Ілеана Рос-Ліхтонен підтримала генерала Петреуса, сказавши, що вона, дружина тяжко пораненого ветерана В''єтнамської війни, розуміє жертовність вояків, які відстоюють в Іраку інтереси національної безпеки Америки. В її родині син Даглас і його дружина Ліндзі – капітани морської піхоти, служили в Іраку, Ліндзі нині воює в Афганістані. «Вони нагадали мені що ми не маємо права поступатися радикальним ісламістам», – зазначила Ілеана Рос-Ліхтонен.
XS
SM
MD
LG