Доступність посилання

ТОП новини

Любов за розкладом: сьогодні в російському Ульянівську святкують День запліднення


Дар’я Марченко Київ, 12 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Влада Росії рішуче взялась за боротьбу з демографічною кризою в країні. Зокрема, президент Володимир Путін пообіцяв платити значну суму грошей за народження другої дитини і проголосив наступний рік Роком родини. Ініціативу російського лідера підхопили чиновники в регіонах – так, губернатор Ульяновської області Сергій Морозов проголосив 12 вересня Днем родинного спілкування, який в народі назвали Днем запліднення.


Віднині 12 вересня в Ульяновську – червоний день календаря. Офіційно держслужбовці суботником відзначають день звільнення колишнього Симбірську від білогвардійців. Неофіційно тут вже другий рік поспіль відбувається акція «Народи патріота!», спрямована на поліпшення демографічної ситуації в регіоні – точно до Дня Росії, який святкують через 9 місяців.

Губернатор Ульяновської області Сергій Морозов пообіцяв батькам, чия дитина з’явиться на світ 12 червня, цінні подарунки, серед яких автомобіль «УАЗ-Патріот» і грошові винагороди розміром до 10 тисяч доларів. Планують також відкрити Алею новонароджених у селищі Ніколаєвка і спрямувати до районів області агітпотяги з акушерами, гінекологами та психологами, які консультуватимуть усіх бажаючих.

Відгуки пересічних ульяновців неоднозначні

Мешканці Ульянівська сприйняли ініціативу чиновників неоднозначно. Студент Марат, який нещодавно одружився, волів би, щоб його дитина народилась 12 червня: «Так, тому що у нашій країні помирає багато людей, а народжується мало. Я не хочу мати дитину через подарунки або гроші, а тому що нам потрібні діти. Але патріот не може народитись за день, ми маємо вчити і любити наших дітей».

Водночас, Ельвіра, яка цього року вийшла заміж, не схвалює ідею нового свята: «Мені це не потрібно. Я народжу дитину, коли буду готова. Я буду мати дитину, коли цього забажає Аллах. Я не хочу народжувати дитину заради грошей або подарунків, я маю бути готовою до материнства».

Свято як спосіб подолати демографічну кризу

За святковими заходами, однак, ховається серйозна проблема: катастрофічна демографічна ситуація в області. В інтерв’ю татарсько-башкирській службі Радіо Свобода Сергій Морозов поскаржився, що кількість мешканців Ульяновської області щорічно скорочується на 12 тисяч і наразі становить 1 мільйон 300 тисяч, тоді як за радянських часів було півтори мільйона.

Тим не менш, 53-річна вчителька з Ульянівська Ніна Федорушкіна вважає примусове планування родин неетичним: «Я знаю, що це спеціальна акція, але я взагалі проти будь-яких акцій. Я вважаю що людина має все робити згідно з власними переконаннями. Якщо чоловік і дружина вирішили народити дитину, це рішення має ухвалюватись незалежно від різноманітних акцій. Мені здається принизливим, коли тобі за це дають холодильник або пральну машину».

Однак Морозов стверджує, що запровадження у місті Дня запліднення дало позитивні результати: зменшилась кількість абортів, а 12 червня у пологових будинках регіону народились 78 немовлят – це на півсотні більше, ніж минулого року.

Губернатор-оригінал

Нове свято для підвищення народжуваності – не перша «оригінальна» ініціатива губернатора Ульянівської області. У лютому за його наказом чиновники державних та муніципальних органів області, у тому числі міністри і сам Сергій Морозов, мусили пройти тест на грамотність. Службовців, які його не склали, відправили на курси російської мови.
XS
SM
MD
LG