Доступність посилання

ТОП новини

До Криму прибув «Рушник національного єднання»


Володимир Притула Сімферополь, 12 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До Криму прибув «Рушник національного єднання». Вишите руками майстринь з багатьох регіонів України багатометрове полотнище привезли до Бахчисарая. Тут місцеві кримськотатарські золотошвейки цілодобово вишивають головний елемент рушника – золотий Тризуб. Втім, організатори цієї об’єднувальної акції скаржаться на брак уваги і підтримки з боку кримської влади.

Майстрині за роботою
Дев’ятиметрове домотканне конопляне полотно з Поділля вишивають чернігівськими нитками, фарбованими кримськими барвниками. Крим став 16 регіоном України, куди привезли вишитий на дві третини «Рушник національного єднання». Розпочали його у Запоріжжі – на легендарній Хортиці 7 червня. З Бахчисарая рушник поїде до Севастополя, а потім до Рівного і Луцька, де до його творення долучаться волинські вишивальниці.

Один з ініціаторів цієї акції колишній міліціонер і нардеп Микола Степаненко каже, що за цим немає жодної політики. За його словами, вишитий рушник завжди був оберегом української землі: «Цю традицію, цей оберіг ми вирішили відродити. У нас повинна бути святиня, не просто прапор і герб, а святиня від народу. Саме тому ми вирішили усі разом, усім українським народом створити цю святиню. Її вишиватимуть люди в усіх 27 адміністративних одиницях України».

Микола Степаненко
Микола Степаненко розповів, що ініціатори довго шукали, кому б доручити вишивати золотий Тризуб. І вибір упав на кримськотатарських майстино золотої вишивки з творчого об’єднання «Евджияр» у Бахчисараї. Одна з них, Наргіза, каже, що хоч робота дуже відповідальна і тонка, але працювати легко: «Напевидно, тут зібралася вся позитивна енергія, що йшла від людей, які почали вишивання, і робота йде легко дуже».

Майстрині демонструють частину «Рушника національного єднання»
Наймолодша вишивальниця 22-річна Діляра найчастіше вишиває «куранхап» – подарунок для нареченої, але тут її вміння знадобилося: «Для вишивання Тризубу ми використовуємо саме нашу кримськотатарську національну техніку». Халіде ж розповіла, що разом жінки вишивають уже 10 років, але сьогодні дуже хвилювалися: «Сьогоднішнього дня ми дуже чекали. Переживали. Нарешті він настав, і ми дуже вдячні за таку честь – брати участь у творенні історії нашої країни».

Глава Бахчисарайської районної держадміністрації Ільмі Умеров теж не приховує задоволення, адже він десять років тому брав участь у відродженні кримськотатарської золотої вишивки: «Це прекрасна ідея! А те, що Криму доручили зробити найважливіший елемент на рушнику – герб України, і це доручили Бахчисараю, а тут – золотовишивальницям-кримським татаркам – це дуже символічно, важливо, серйозно і дуже престижно».

Микола Степаненко каже, що в Бахчисараї гостей зустріли дуже гарно, проте брак уваги і підтримки з боку республіканської кримської влади усе ж відчувається.
XS
SM
MD
LG