Доступність посилання

ТОП новини

Румунська православна церква обирає свого нового патріарха


Василь Зілгалов Прага, 12 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні пізно увечері стане відомим ім’я нового Патріарха Румунської помісної православної церкви. Попередній Патріарх –Феоктист, помер 31 липня цього року на 93 –му році життя і за канонами Румунського православ’я новий Патріарх має бути обраний на 41-й день після смерті попереднього. Відомо, що на посаду глави найбільшої церкви Румунії, (а православ’я сповідує понад там 80 відсотків із 22 мільйонів румунів), претендує три кандидати. Це обрання важливе і для України, бо на її території проживає понад 160 тисяч румунів, а на території Румунії десятки тисяч українців.

Воно й не дивно, бо Румунія новачок ЄС і Європа уважно спостерігає за позитивними змінами в житті цієї країни. А обрання нового церковного лідера країни, де православ’я сповідує понад 80 відсотків населення, це важливо і для Румунії, і для Європи. Тим більше, що в самій цій країні у зв’язку з цим гостро дискутується позиція саме керівництва Православної церкви у комуністичні часи, коли, як свідчать чимало румунських дослідників, церковники заплямували себе співпрацею з спецслужбами режиму Чаушеску \сікурітате\ . Недарма Патріарх Феоктист вибачався з цього приводу ще у 2000 році. Одного з кандидатів на місце Патріарха, а саме –митрополита Варфоломія, до речі, й сьогодні обвинувачують у співпраці із «Секурітате».

Людмила Ваннек \ведуча\: А яке коло претендентів на місце померлого Патріарха Феоктиста?

Василь Зілгалов: Кандидатів троє –Даниїл \Чоботя\ , 56-річний митрополит румунських провінцій Молдова і Буковина, якого вважають найбільш вірогідним спадкоємцем Феоктиста, також 86-річний Варфоломій, митрополит Клужський, відомий своєю критикою політичної корупції і телебачення, та 55-річний Єпископ Іоанн з угорських районів Румунії, Ковасна і Харґіта. Даниїл є найбільш вірогідним, бо його вважають високоосвіченим, окрім богословського докторату в Румунії він вчився у Франції, Німеччині. Цей митрополит є прихильником екуменізму, а Патріарх Феоктист відзначився тим, що запросив у 1999 році до Румунії Папу Івана Павла Другого. Це був перший за 950 років приїзд Папи на територію Румунії.

Людмила Ваннек: А чи це обрання Патріарха в Румунії має якийсь зв’язок з Україною?

Василь Зілгалов: Я думаю це має і матиме значний вплив на Україну, бо покійний Патріарх Феоктист, який був на чолі Румунської Православної церкви з 1986 року, переймався українськими церковними справами. Він був у Києві 1988 року, коли відзначали Тисячоріччя Хрещення Русі і потім навмисне не поїхав до Москви, ніби підкреслюючи цим насильне загарбання Київського православ’я Москвою.

У 1992 році він прислав лист на підтримку Патріарха Київського Філарета, якого тоді Московська церква відлучила. Тобто сама єдність румунського православ’я і його незалежність від російської церкви – це вже приклад для Києва. А тим більше, що православні отці з Румунії і України проводять спільні богослужіння, нещодавно Румунська церква канонізувала Митрополита Київського Петра Могилу. Та й є спільні проблеми в румунський Трансільванії, де є чимало українських греко-католицьких приходів, так само, як є чимало віруючих-румунів в Україні.
XS
SM
MD
LG