Доступність посилання

ТОП новини

В очікуванні зими: ужгородці думають, як зекономити на теплі


Надія Петрів Ужгород, 11 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - В Ужгороді вкотре заговорили про подорожчання тепла та гарячого теплопостачання. І це попри те, що нині у місті – одні з найвищих цін на тепло в Україні. Мешканці Ужгорода вже думають над тим, як взимку економити на обігріві своїх помешкань. Поряд з цим обласна влада обіцяє контролювати розрахунок тарифів і вже говорить про можливі шляхи економії.


Ужгородець Володимир за опалення квартири загальною площею 36 квадратних метрів платить понад 150 гривень. Крім того, рахунки за гарячу воду, електроенергію, газ та холодну воду додатково становлять ще гривень 100-130. Але якщо на якість цих послуг ужгородець не нарікає, то з теплом, за яке доводиться викладати з кишені величезні гроші, каже, справжня катастрофа. Володимир:

«Попри те, що зима була доволі теплою, мені все одно доводилося обігрівати свою квартиру ще й каміном, тому що температура в радіаторах була недостатньою для того, аби нагріти кімнати. Якщо і в цьому році підвищать ціни – тоді я вже точно не знаю, за що платити таку суму! Це нікуди не годиться!»

Володимир каже, вимушений встановити у своєму помешканні автономну систему обігріву, що працює від газу. Вона обійдеться в 10 тисяч гривень, але, за підрахунками, швидко окупиться. Щоправда, й на цьому шляху до дешевого обігріву квартир на населення чекають неприємності. Приміром, 42-річний ужгородець Максим намагається встановити автономне опалення з березня цього року, і наштовхнувся на чергову схему поборів і хабарів при встановленні звичайнісіньких газових лічильників. Максим:

«Схема працює так. Якщо ви хочете покласти. До прикладу, газовий лічильник у квартиру, то він коштує, за офіційною інформацією газовиків, 420 гривень. У принципі, комусь поталанить за такі гроші поставити. Але! Потрібно довго чекати – від трьох місяців до півроку. Якщо ви хочете зробити скоріше, то вам порекомендують звернутися за послугами у посередницькі фірми, яка бере у два рази, а то і втричі більше, як офіційні органи».

Обласна влада у свою чергу каже, вплинути на здешевлення тепла для населення не може, але принаймні контролювати правильність встановлення тарифів на центральне опалення має право. Цим від початку року займається інспекція з контролю за цінами, яка має повноваження перевіряти економічне обґрунтування витрат, які включають до тарифів на житлово-комунальні послуги. Заступниця начальника інспекції Марія Іванова каже, результати вже є:

«За опалювальний сезон минулорічний ми зробили перерахунки і рекомендували підприємствам їх врахувати. Вдалося зекономити населенню понад 6 мільйонів гривень».

Марія Іванова каже, перед початком нового опалювального сезону до інспекції вже звертаються за рекомендаціями підприємства, які мають намір підвищувати тарифи на тепло та гаряче водопостачання. Тому мешканцям, які мають фінансові можливості, однозначно варто думати про якісь шляхи економії на обігріві квартир...
XS
SM
MD
LG