Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина відстає від загальноєвропейського рівня щодо вивчення іноземних мов


Василь Плоскіна Угорщина, 12 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Всього 15 відсотків угорського населення може похвалитися знанням якоїсь іноземної мови. Це майже втричі менше, ніж у середньому по Європі. Далеко попереду у цьому питанні серед центральноєвропейців йде Словенія, де майже 80 відсотків населення спілкується англійською, німецькою або навіть італійською мовами. І, звичайно, сербською, бо Словенія була частиною колишньої Югославії. Чому в Угорщині, яка історично була двомовною ще з часів Австроугорської монархії, нині так неохоче вчать чужу бесіду?

З історії відомо, що великий князь угрів Вайк (християнське ім’я Стефан, або Іштван) з роду Арпада прийняв хрещення і королівську корону з рук папи римського Сильсвестра ІІ-го у Х столітті, поклавши початок європеїзації угорців. Тривалий час угорська шляхта вживала латинську мову: цьому сприяла католицька церква і торгово-економічні зв’язки Паннонії зі Західною Європою.

150-літнє панування турків у південній та центральній Угорщині упродовж XVI-XVII століть, втім, не зробило такого великого мовного і культурного впливу, як, скажімо, пізніший протекторат Австрії над деякими угорськими територіями. Свою лепту внесли також гугеноти-втікачі зі Швейцарії та шваби-лютеранці з Баварії, котрі селилися в угорському Семиградді, як у давнину називали Трансильванську область. Німецька мова була дуже модною і вельми поширеною не тільки серед аристократів, але й серед люду нижчих соціальних станів – дрібних службовців, військових, ремісників, у школах... Аж до кінця 1944 року в містах повсюдно висіли німецькі вивіски і меншою мірою – угорські ...

Мовники досі сперечаються щодо ролі російської мови в соціалістичній Угорщині, яка була політичним сателітом Радянського Союзу. У народі її не дуже жалували після придушення антикомуністичного повстання 1956 року...

Ринкова доба і наступне входження цієї країни до Євросоюзу внесла у життя пересічних угорців таки суттєві корективи, якщо пригадати конкуренцію в бізнесовій сфері, безробіття і соціальну незахищеність тих, хто не зумів призвичаїтися до нових економічних умов. На думку соціологів, багато хто в Угорщині вважає вивчення іноземних мов чимось на зразок хоббі, мовляв, робочій людині зовсім не до панських розваг - їй би сім’ю прогодувати...

Тим не менше потяг до знань зменшується не у всіх. Ґабор, з виду скромний пештський студент, зізнався: «Я спілкуюся англійською, трохи розмовляю німецькою і зараз розпочав студіювати лінґва італьяно...»

Таких студентів, як він, скаржаться Ґаборові репетитори, дуже мало. Що з того, що на початку учбового року вчителі набирають повний курс: все одно успішно здати мовний іспит на середню ступінь може хіба сім відсотків... Це дуже низьке співвідношення, скажімо, до середньоєвропейського рівня, адже 50 відсотків населення Євросоюзу спілкується тією чи іншою чужою мовою.

Мовний викладач Акош Пінтейр переконаний, що багато в чому винні слабка методика і недосвідченість лектора: «Буває, коли слухач потрапляє не в той курс, до непідготовленого викладача, у дуже велику підгрупу, не розуміє задуму мовника, одне слово, тут дуже багато факторів, які можуть відбити бажання вчитися у молодої людини».

Хоча і це ще не все. На думку багатьох, також важить і власний досвід спілкування людини. 20-літня Сільва розказує: «Я щойно повернулася додому з Німеччини. Жила півроку у Мюнхені, тому вважаю, що було б непогано знову освіжити теорію. Питання лише в тому, куди краще податися на цей раз».

Вагається дівчина недаремно. Справа в тому, що різні мовні центри навчають по-своєму: хтось наполягає на засвоєнні правил, а є такі, де головним принципом є безпосереднє спілкування. Лектор Петер Мадьяр пояснив: «Важливо, аби слухач концентрувася на практичному використанні бесіди, щоб міг запитувати і відповідати бодай навіть за допомогою жестів. Для таких вивчення мови піде легше».

Звичайно, щоб набути відповідного досвіду, потрібен і час. Фахівці кажуть, що середній ступінь знання іноземної мови вимагає принаймні 600 годин інтенсивних занять.
XS
SM
MD
LG