Доступність посилання

ТОП новини

Хав''єр Солана: «Після саміту ЄС-Україна наші відносини стануть ближчими»


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 вересня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Після саміту Україна-ЄС відносини між Києвом та Брюсселем будуть ближчими. У цьому впевнений Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єр Солана, який є одним з учасників саміту 14 вересня в Києві з боку Євросоюзу. В інтерв''ю Радіо Свобода Солана розповів, що він очікує від майбутнього саміту.


Хав''єр Солана: Найважливіший елемент саміту – це проаналізувати відносини між Україною та Євросоюзом за останній період, протягом якого відбулися деякі важливі події в Україні. І майбутні вибори є іншою важливою подією, яка відбудеться в найближчий час. Ми б дуже хотіли продовжувати обговорювати з лідерами вашої країни нові домовленості, аби поглибити відносини між Україною та Євросоюзом. Така дискусія не закінчиться на саміті, але це буде важливий поштовх. Ми намагатимемось подивитися, як ми можемо просувати вперед наші відносини. Багато з нової угоди вже дискутувалося. Деякі питання ще не закінчені, особливо питання щодо торгівлі, тому ще це залежатиме також від вступу України до СОТ. Ось на цьому тлі ми збираємось проводити саміт. Але я підкреслю: для нас саміт важливий, тому що Україна є дуже важливим партнером, і ми збираємось поглиблювати відносини з вашою країною.

Радіо Свобода: Українські політики, включно з Президентом Віктором Ющенком, критично ставляться до участі Києва в Європейській політиці сусідства. Вони радше хочуть, аби майбутня угода між Україною та Євросоюзом мала назву Угода про асоціацію і аби Київ став кандидатом у члени ЄС. Чи ви особисто підтримуєте можливість надання Україні кандидатського статусу?

Хав''єр Солана: Я не думаю, що лідери критикують Європейську політику сусідства. Ця політика завжди передбачала величезну співпрацю між Євросоюзом та Україною. Представники України, можливо, хотіли б поглибити ці відносини, і це якраз те, що ми збираємось робити. Як ви дуже добре знаєте, ніхто в Україні зараз не хоче говорити, що може трапитися в майбутніх роках. Що набагато більш важливе, так це те, що сьогодні відносини (між ЄС та Україною) стабілізувалися, вони є глибокими і що розвиток подій в Україні також іде в напрямку політичної стабілізації. Економіка розвивається доволі добре. Але все ж таки, можливо, з більш стабільною політичною обстановкою економіка може розвиватися навіть краще. Тож ми маємо дбати про ці речі. Українські лідери знають, що вони мають хороші відносини з Європою, а європейці знають, що вони мають хороші відносини з Україною.

Радіо Свобода: Пане Солана, а ви особисто вірите в те, що Україна колись стане членом Євросоюзу?

Хав''єр Солана: Я не знаю, що значить «колись». І якщо я цього не знаю, то я вважаю за краще не давати більш точної відповіді. Ми маємо розширену співпрацю (з Україною), і хочемо її поглибити. І наші двері не зачиняються у передбачуваному майбутньому.

Радіо Свобода: Цими днями український прем''єр-міністр Віктор Янукович критично висловився щодо відносин Києва і Брюсселя – зокрема, він піддав критиці візовий режим і торговельні відносини. Що ви на це можете відповісти?

Хав''єр Солана: Я дуже радий, що два питання, які ви задали, стосуються критики Євросоюзу. Я думав, що це якраз навпаки і що ми маємо дуже хороші відносини. Але за вашою інформацією ми маємо тільки проблеми. Я так не думаю. Я підтримую дуже хороші стосунки з вашим прем''єр-міністром, і я знаю, що він не має цього почуття критики. Вони б дуже хотіли мати більш відкриту візову політику. Але ми не маємо жодних негативних винятків відносно України у візовій політиці, яка є політикою кількох країн. Ми б хотіли збільшити чи покращити наші відносини стосовно віз для вашої країни. Що стосується торгівлі, наша розмова проходить 24 години після того, як відбувся раунд переговорів. І вони не завершені, але прогрес там був.

Радіо Свобода: Пане Солана, чи ви думаєте, що політична ситуація в Україні є прийнятною для країни, яка перебуває в перехідному періоді?

Хав''єр Солана: Я думаю, вибори були скликані і вони, можливо, були необхідні, аби внести ясність у політичну атмосферу, яка не була достатньо прозорою. Я вважаю, що вибори повинні бути чесними, вільними, з хорошою політичною кампанією, в якій кожен кандидат може чітко висловити свою позицію. Я дуже сподіваюсь, що всі матимуть проєвропейський вибір, який, на мою думку, є найкращим вибором для України і найкращим вибором для Євросоюзу. Я думаю, що післявиборча ситуація буде настільки ж важливою, як і самі вибори. І я дуже сподіваюсь, що Конституція у деяких аспектах буде змінена, там не буде елементів, щодо яких досі існує непевність у тлумаченні. Це певним чином викликало проблеми, які трапилися останнім часом.

Радіо Свобода: Якщо вибори пройдуть демократично, чи просунеться Україна на крок ближче до Євросоюзу?

Хав''єр Солана: Я не сумніваюся, що вибори будуть вільними і справедливими. І я не сумніваюся, що після саміту наші відносини будуть ближчими, ніж раніше. І така тенденція буде повторюватися на кожному саміті.

Радіо Свобода: Партія регіонів розпочала збір підписів за проведення референдуму щодо надання російській мові статусу державної та щодо вступу України до НАТО. Чи ви вважаєте, що країні справді потрібен цей референдум?

Хав''єр Солана: Я думаю, що такій країні, як Україні, дуже потрібно стабілізувати парламентське життя. Наскільки ми знаємо, одна з проблем, з якою стикалася Україна, це парламентське життя, яке не відрегульоване. Політичні партії не є ясними, не є згуртованими. Політики часто міняють партії. Я думаю, що політичний вибір в Україні не є чітким. У цьому контексті я думаю, що проводити референдум не є найважливішим завданням. Натомість слід ухвалити важливі рішення, для того, аби зміцнити владу, внести ясність у законній владі через парламентську демократію – я думаю, це було б набагато більш важливим. Я вважаю, що підтримати парламентську демократію – це те, чого потребує Україна в цей період часу.

Радіо Свобода: Наскільки мені відомо, європейці не дуже добре знають про Україну. Що має зробити Україна, аби отримати більше підтримки в Європі?

Хав''єр Солана: Я б наважився сказати, що всі європейці добре знають Україну. Я мушу сказати, що лідери Європи, важливі інтелектуали Європи знають Україну дуже добре. Україна – це дуже близька до нас країна. Я її знаю дуже і дуже добре, я бував багато разів у багатьох місцях України. Я люблю Україну. І думаю, що не тільки я. Це – загальне почуття багатьох людей у багатьох країнах Євросоюзу. Ви не є іноземною країною для Євросоюзу, ви є дуже і дуже близьким партнером – одним із найважливіших для ЄС партнерів.

Радіо Свобода: Я мала на увазі, що прості європейці можуть і не знати Україну добре.

Хав''єр Солана: Так. Але, можливо, можна побачити і протилежне – що багато людей в Україні не знають Євросоюз. Слід докладати зусилля через контакти між людьми, для того щоб краще познайомитися. Але ми знаємо нашу історію, нашу спільну частину історії, ми також знаємо іншу частину нашої історії. І ми цінуємо, коли ви дивитесь з перспективою на відносини між Україною і Євросоюзом, особливо з прицілом на майбутнє.
XS
SM
MD
LG