Доступність посилання

ТОП новини

Уряд не хоче враховувати президентські ініціативи?


Тетяна Ярмощук Київ, 13 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Виконувати соціальні ініціативи Президента Ющенка при розробці Державного бюджету на наступний рік – необов’язково. Так вважають у Кабінеті Міністрів. А як таке рішення пояснюють соратники Прем’єра та розцінюють його опоненти?


Соціальні ініціативи Президента Ющенка – це загальні побажання, а Кабінет Міністрів оперує конкретними показниками. Так нинішню позицію уряду пояснює представник Партії регіонів Олексій Плотніков: «Те, що пропонує Президент – це політичне, заклики, щоб в державі було краще, Президент міг би казати, щоб всі були щасливі. З точки зору уряду, це загальні побажання. А Кабінет Міністрів розробляє бюджет, який враховує конкретні макроекономічні показники, конкретні спроможності держави, надходження дохідної частини, використання витратної. Ці ініціативи практичного сенсу, а бюджет – це вже конкретний фінансовий план, за яким треба працювати».

Опозиція каже, що це передвиборчий піар

Натомість опозиція називає позицію Кабінету Міністрів передвиборчим піаром. Бютівець Олександр Турчинов в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Обіцянки Партії регіонів в десятки разів перевищують обсяг тих соціальних ініціатив, про які йдеться. Але ж той бюджет, який вони фактично сьогодні ухвалили, говорить, що вся передвиборча програма регіонів є – брехливі обіцянки, нічим не підтверджена реклама».

«Тут економіка ні до чого»

На думку президента Центру економічного розвитку Олександра Пасхавера, нинішня проблема далека від економіки: «Раніше таких конфліктів не було, була інша Конституція. Це є проблема нашого буття в тому, що гілки влади не скоординовані. Чи є це законно, чи ні, думаю, що ніхто не може сказати, бо це є проблеми нинішньої політичної кризи. Тут економіка ні до чого. Якби були хоч якісь змістовні суперечки, це інша справа».

У вівторок Кабінет Міністрів ухвалив проект Державного бюджету-2008. Раніше Президент наполягав, аби під час розробки головного фінансового документу були враховані його соціальні ініціативи.
XS
SM
MD
LG