Доступність посилання

ТОП новини

За правом сильнішого! Що робить влада, і що пропонують політичні сили для боротьби з рейдерством?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – бізнес --> /article/2007/9/A29C0435-7C4F-4CE2-A7BC-35AE80FA0939.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Бізнес в Україні. --> javascript:OpenWin( Надія Шерстюк, Віола Бурда Секретаріат Президента звинуватив уряд у спробах рейдерських атак на державні підприємства. Зокрема, представник Секретаріату Ян Берназюк пояснив, що Кабінет міністрів зараз створює ситуацію, коли держава втрачає контроль над підприємствами стратегічного значення. Партія Регіонів вважає таке звинувачення передвиборчим ходом опонентів. Втім, півроку тому регіонал Микола Азаров визнав - проблема рейдерства в Україні надто актуальна. Що таке рейдерство і як політики збираються боротися з цим явищем?

ГЛАС НАРОДУ:
Як боротися з рейдерством?
Приватний підприємець, не схотів назватися:
- Хай відбирають ліцензію, якщо щось на підприємстві не так, незаконно. Бо це не діло: твій завод — приходять, захоплюють... Кому це сподобається?
Оксана, викладач екології:
- Будь-яке беззаконня — це неправильно. Якщо по закону все робити — то тоді все буде нормально.
Іван, пенсіонер:
- А що це таке — рейдерство? Перекладіть нашою мовою! Мене це не стосувалося, але будь-яка справа на користь Батьківщини — дай Бог, щоб воно було...
Вікторія, студентка юридичного факультету:
- Хай воно буде. Я так думаю: якщо нормальний хазяїн, то він і бізнес вестиме добре. Головне — утримати ці підприємства в руках українців, щоб вони працювали для суспільства...
Михайло, студент-програміст із Запоріжжя:
- Ви розумієте, тут така ситуація: підприємства мають буди в приватних руках, це моє переконання. Але в нас не так уже й легко купити підприємство... Тому і є ці рейдери, серед них є нормальні хлопці. Але є ж і такі, які беруть бейсбольну биту — і йдуть на підприємство. От з ними треба боротися...


БІЗНЕСМЕНИ-“НАЛЬОТЧИКИ”

Донедавна невідоме Україні іноземне слово "рейдерство" все частіше можна чути від українських можновладців і керівників великих і малих підприємств. З англійської “raid” перекладається, як “наліт”. Саме рейдерство - захоплення підприємств поділяється на біле - коли захопники діють в межах закону, сіре - коли їхні дії на межі закону і беззаконня, і чорне - це насильницьке захоплення підприємства. Пояснює термін і механізми рейдерства юрист Тетяна Монтян: “Особливо рейдерством грішать усіляки провінційні суди, для яких хабар за таке рішення – грошове утримання на багато років. І ніхто не чув, щоб хтось ніс відповідальність за такі дії. І, на жаль, держава нічого не робить з судовою системою, яка є головним “кришувателем” у таких справах”.
Тетяна Монтян: “Рейдерство - незаконне захоплення підприємств під приводом “лівих” судових рішень”


Один із способів відібрати підприємство - наприклад, відкрите акціонерне товариство - це скупити акції в міноритарних акціонерів, тобто у людей, які мають невелику частку акцій, розповідає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. Василь Горобець, акціонер ВАТ Галбуд – саме такий міноритарний акціонер.

Слухати:



Рейдер — фізична чи юридична особа, спеціаліст з перехоплення оперативного керівництва або власності фірми за допомогою спеціально інсценованого бізнес-конфлікту.

Економіка розглядає рейдерів в бізнесі як природний процес. Поглинання бізнесу допомагають з меншими втратами виживати в конкурентному середовищі, позбавлятися від економічного баласту. Рейдерів іноді називають «санітарами лісу».

(за матеріалами http://uk.wikipedia.org)


2 ТИСЯЧІ РЕЙДЕРСЬКИХ АТАК ЗА ОСТАННІ 2 РОКИ

За два останні роки нападів рейдерів зазнали понад 2000 вітчизняних підприємств. Такими є дані Української спілки промисловців та підприємців. Віце-президент Спілки Василь Крутов вважає, що “чорні”, протиправні рейдери завдають сучасному вітчизняному бізнесу великої шкоди: “За найбільш оптимістичними оцінками в Україні зараз діють від 30 до 50 рейдерських груп. Це вже серйозна загроза для нашої економіки, рентабельність цього бізнесу складає навіть сотні відсотків”.

ПОРЯТУНОК ВІД РЕЙДЕРСТВА: РЕЦЕПТИ ПОЛІТИКІВ

БЮТ пропонує змінити кілька положень у господарському кодексі, аби убезпечити бізнес від незаконного захоплення. Свого часу Юлія Тимошенко пропонувала внести зміни до Кримінального кодексу і запровадити статтю за рейдерство. Бютівець Сергій Терьохін вважає, що рейдерству можна ефективно протидіяти: “Це докорінна зміна застарілого закону про господарські товариства. Це законодавче унеможливлення судам забороняти акціонерам брати участь у загальних зборах. Ми хочемо поміняти компетенцію державних виконавців, судових виконавців. Все це зробити дуже просто, якби не було лобізму у ВР з боку рейдерів або потенційних рейдерів”.

Рейдерство відбувається за потурання правоохоронних органів - міліції, прокуратури, суду, оскільки вони найкорумпованіші. Відтак, НУНС в особі представника блоку Юрія Кармазіна пропонує такий рецепт боротьби з рейдерством: “Це скасування депутатської недоторканості, суддівської недоторканості, щоб не могли цього робити. Департизація міліції – це прямо записано у програмі блоку, і це атестація усіх працівників судів”.

Партія регіонів вирішила, що держава має опікуватися і запобігати такому явищу як рейдерство, каже член виборчого списку ПР Олексій Плотніков: “Треба створювати антирейдерське законодавство, більш жорсткий державний контроль за рейдерством, з яким треба, безперечно, боротися”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG