Доступність посилання

ТОП новини

Експерименти столичної влади загрожують архітектурі міста


Ірина Перешило Київ, 13 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Києві незабаром можуть з’явитися понад 40 будинків, що матимуть і 50, і 100 поверхів. Нині Академія архітектури ламає голову над тим, де ж прилаштувати їх так, щоб і місту було добре, і киянам на користь. А ось фахівці переконують: хмарочоси становлять небезпеку для історичної архітектури міста.


Київський силует незабаром буде непросто відрізнити від силуету, приміром, Шанхая. Міністерство регіонального розвитку та будівництва України дало дозвіл на спорудження в столиці 41 експериментальної висотки.

Чому експериментальної? Бо ще не відомо, як їх будувати. Немає норм, пояснює начальник управління архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків Мінрегіонбуду Олександр Авдієнко.

«Виходячи з того, що немає норм, вони можуть бути тільки експериментальні. Відпрацюємо експериментально, зробимо нові норми, будуть будувати по нових нормах», – каже він.

Окрім того, що відсутні норми спорудження хмарочосів, в Україні немає також відповідних систем контролю за такими висотними спорудами. Але попри все це Київська міська адміністрація вмотивовує необхідність появи висоток у столиці.

Логіка грошей

У київської влади є в цьому своя логіка, стверджує депутат Київради Володимир Бондаренко.

«Такі будинки мають близько 40 систем контролю за відхиленням горизонтальним, вертикальним, за системами трубопроводів, системи підкачки води – у Києві цього немає. Тому єдина логіка, яка керує київською владою, – це заробити побільше грошей, бо кожен метр такої площі має високу ціну. Такі експерименти можна проводити на одному будинку чи на двох. Це вже організована компанія надвисотної забудови Києва, яка освячується поняттям „експеримент“, бо при експериментальному будівництві є спрощені процедури погодження. Але фактично йде серійна ситуація з висотним будівництвом, яка підлаштована під експеримент», – заявляє депутат.

Висотками по історичному обличчю

Є ще одне «але» для експериментальної забудови столиці, про котре не говорять ні депутати, ні працівники міністерства: це історичне обличчя древнього Києва, яке вже потерпає і просто може бути втрачене в результаті будівничих експериментів.

Причина цього – в особливості київських ґрунтів, каже старший науковий співробітник Інституту геологічних наук Національної Академії Наук України Вадим Рибін.

«Я вважаю, що це злочин. Київ не придатний для такого будівництва через особливість ґрунтів. Вони зсувонебезпечні. Глибочезні палі, на яких постають новітні хмарочоси, – це смерть для історичної забудови. Учора я обстежував старовинний будинок по вулиці Мічуріна, який просто їде по схилу. Виною цьому будівництво по сусідству висотки. Тут руйнівний процес проявився швидше, бо будинок стоїть на схилі, а в центрі міста все почне руйнуватися просто через більший відрізок часу», – заявляє фахівець.
XS
SM
MD
LG