Доступність посилання

ТОП новини

У київських мусульман почався піст «рамадан»


Леся Бакалець Київ, 13 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Із учорашнім заходом сонця в мусульман Києва почався священний місяць рамадан. Це місяць посту, коли не можна їсти і пити весь світловий день. Двадцять дев’ять або тридцять днів, залежно від появи нового місяця, мусульмани мають приділяти більше уваги своїй духовності, читати Коран і додаткові молитви.


До посту мусульмани готуються заздалегідь: повертають усі свої борги – і перед людьми, і перед Аллахом, –а також подумки налаштовуються зустрічати рамадан, щоб ця зустріч була «щира, заради Всевишнього».

Після заходу сонця – знову молитва і вечеря. Але перед їжею краще випити ковток води чи надкусити фінік – кажуть, так краще для здоров’я.

А до сходу сонця можна поснідати. І бажано спати більше не лягати: вранішні години – найкращі, щоб владнати всі свої справи.

Одинадцятирічна Маркела, хоч іще неповнолітня і може не дотримуватися посту, все ж встає з батьками удосвіта, щоб поїсти. Але, каже, потім все-таки пару годин іще додивляється сни.

Не їсти цілий день їй не складно і спокуси вона не відчуває – у її школі рамадану дотримуються всі, каже дівчинка.

Окрім дітей, посту можуть не дотримуватися хворі, люди літнього віку, вагітні жінки чи мандрівники.

Новим мусульманам від посту приємно

Декілька років тому киянка Юлія про рамадан не знала нічого. Зараз вона вже три роки як мусульманка на ім’я Джамілія.

Вона каже, що в ісламі обряди дуже легкі і швидко запам’ятовуються. Єдине, що пару днів на початку посту було незвично взагалі нічого не їсти.

Але до цього звикаєш, а після рамадану самопочуття чудове, переконує вона: «Фізична слабкість трохи є, але морально почуваєшся оновлено та легко. Це як відчуття виконаного обов’язку. І це дуже приємний стан».

Закінчується рамадан великим святом розговіння. В цей день мусульмани в одязі бажано білого кольору приходять до мечеті на молитву та вечерю. Але перед цим обов’язково треба подати милостиню.
XS
SM
MD
LG