Доступність посилання

ТОП новини

Контингент США в Іраку скоротять поступово


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 14 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент США Джордж Буш у телевізійному зверненні до народу виклав свій план поступового скорочення чисельності американського збройного контингенту в Іраку.


Загальнонаціональні та провідні кабельні мережі, вважаючи виступ президента винятково важливим, транслювали промову Буша у прямому ефірі. За даними останніх досліджень громадської думки, понад половина опитуваних вважають війну в Іраку помилкою, тож президент у низці останніх промов прагне переконати американців, що це не так, що через Ірак пролягає лінія фронту війни з міжнародним тероризмом.

30 тисяч військовослужбовців планують повернути додому до літа

Джордж Буш сказав, що він вирішив прийняти рекомендації генерала Дейвида Петреуса, командувача американськими військами в Іраку. Генерал Петреус, виступаючи зі свідченнями у Конгресі, заявив, що 30 тисяч військовослужбовців, котрими посилили 130-тисячну армію в Іраку, своє завдання виконують успішно і їх можна буде повернути додому вже влітку наступного року.

Дейвид Петреус: «Я вважаю, що ми зможемо скоротити чисельність наших збройних сил (в Іраку)... влітку наступного року без шкоди для досягнутого успіху в ділянці безпеки, що ми його вибороли у важких боях».

Впевненість генерала Петреуса поділяє держсекретар США Кондоліза Райс: «Тепер ми повинні закріпити досягнуті успіхи й розвинути їх, щоб згодом передати відповідальність за поліпшений стан безпеки до рук армії Іраку... з тим, щоб зменшена кількість американських військ змогла перебрати відповідальність за інші ділянки.., ключові для наших інтересів, включаючи забезпечення територіальної єдності Іраку».

Демократи вимагають більшого і швидшого скорочення

Однак багато хто із законодавців-демократів, які становлять більшість в обох палатах Конгресу, скептично оцінюють як рекомендацію генерала Петреуса, так і аргументи президента Буша. Вони вимагають більшого і швидшого скорочення американського контингенту в Іраку з тим, щоб до 2008 року повернути додому більшість фронтових бригад. Лідер демократів у Сенаті Гаррі Рід різко негативно оцінив рекомендації воєначальника, назвавши їх «неприйнятними». Джордж Буш має виступити на цю тему ще раз, сьогодні, перед морськими піхотинцями на базі під Вашингтоном.
XS
SM
MD
LG