Доступність посилання

ТОП новини

Рекомендація Путіним на посаду прем’єра Росії маловідомого досі Зубкова є проявом сили глави Кремля чи його слабкості?


Василь Зілгалов Прага, 13 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Призначення Владіміром Путіним на посаду глави російського уряду досі невідомого для світу Віктора Зубкова здивувало не лише Захід але, мабуть, переплутало карти всій московській політичній еліті. Деякі аналітики кажуть, що Путін втрачає контроль над ситуацією і приймає нерозумні рішення під кінець його президентства в Росії. Інші, навпаки – переконані, що глава Кремля тримає все під контролем на неозорих політичних просторах Росії. Так що за цим призначенням – прояв слабкості чи подальшої впевненості та могутності глави Кремля?

Призначення президентом Путіним Віктора Зубкова на посаду глави уряду, замість Міхаїла Фрадкова, навіть для чималої кількості бувалих кремлівських спостерігачів у Москві виявилося своєрідною бомбою, що раптом вибухнула посеред кремлівської політичної сцени. Бо переважна більшість прогнозів зводилася до того, що це місце займе, як бажане і благословенне для спадкоємця Владіміра Путіна, саме перший віце-прем’єр Сєрґей Іванов. Зразу виникли питання – Хто цей Зубков? Що робить Путін? І чи змінилися плани?

Один із кваліфікованих знавців Росії, аналітик кремлівської політичної кухні американець Пол Квін-Джадж вважає, що політичний лідер Росії, ухваливши рішення, оприлюднене 12 вересня, втрачає контроль над ситуацією.

На думку Квін-Джаджа у Владіміра Путіна здають нерви і він ухвалює нерозумні рішення: «Ще два роки тому все, здавалося, йде дуже добре. І коли ми наближаємося все ясніше до виборів президента, я думаю, він (Путін) ставить перед собою питання, чи може він довіряти ще комус , окрім себе».

Кремлівські верхи зайшли в глухий кут?

Пол Квін-Джадж вважає, що призначення Віктора Зубкова свідчить про те, що кремлівські верхи зайшли в глухий кут з болючим питанням – хто ж буде наступним президентом.

Хоча у розмові з журналістами в Бєлгородській області Владмір Путін виглядав, як завжди, впевненим у собі і логічно пояснював це призначення, як початок реструктуризації уряду Росії.

Владмір Путін: «На мій погляд, краще вже зараз провести певні кадрові рішення, зробити певні кроки з точки зору модернізації самої системи управління з тим щоб не збиватися з ритму у зв’язку з великими системними змінами. Важливо показати вектор розвитку, побудови адміністративної і виконавчої влади в період після грудня 2007 і березня 2008 року».

«Це продумане рішення. І стоїть за цим якась інтрига...»

Алла Кріштановская, директор російського академічного Інституту з вивчення еліт, впевнена, що Владімір Путін знову продемонстрував цим призначенням Зубкова його майстерність на російській політичний сцені.

Алла Кріштановская: «Це продумане рішення. І стоїть за цим якась інтрига і якийсь сценарій, про який ніхто із людей ззовні щодо російської системи влади, не знає. Знає лише вузьке коло. І все здійснюється, на мою думку, за графіком, планом, який вже досить давно придуманий. І у цьому зв’язку, звичайно, необхідно дуже уважно придивлятися до постаті Зубкова, тому що, можливо, це й буде спадкоємець Путіна».

Кріштановская вважає, що Кремлівська еліта чи Політбюро Путіна серйозно розробили план так званого «технічного спадкоємця», за яким слабенький президент відслужив би один термін, дозволяючи Путіну повернутися через 4 роки щоб знову впевнено керувати Росією. А Зубкову 66 років, не молодий вже, без будь-яких політичних амбіцій і глава Кремля знає його давно, з Петербурга.

Другий варіант, на думку Кріштановскої, це робота Зубкова над перебудовою уряду і подальша передача прем’єрства якраз справжньому спадкоємцеві Владіміра Путіна.
XS
SM
MD
LG