Доступність посилання

ТОП новини

Україна офіційно приєдналася до організації Глобального партнерства в ядерній енергетиці (GNEP)


У неділю на конференції GNEP у Відні заяву про принципи глобального партнерства підписав міністр палива і енергетики України.


У неділю на конференції GNEP у Відні заяву про принципи глобального партнерства підписав міністр палива і енергетики України Юрій Бойко.

За повідомленням прес-служби Мінпаливенерго, документ дозволяє забезпечити реалізацію планів будь-якої країни з розвитку мирної атомної енергетики, але з обов''язковими гарантіями нерозповсюдження.

Україна стала однією з 14 країн – партнерів організації «Глобальне партнерство в ядерній енергетиці» (GNEP). Це неформальне добровільне об''єднання було створене за ініціативи США.

До нього також входять Австралія, Болгарія, Китай, Франція, Гана, Японія, Йорданія, Казахстан, Литва, Польща, Румунія і Росія.

Як зазначено у повідомленні, ці країни відстоюють мирне використання ядерних матеріалів і формують спільне бачення застосування відповідних технологій, підвищення рівня ядерних реакторів і технологій, поведінки з радіоактивними відходами.

Крім того, співпраця припускає підготовку спільних політичних рішень у сфері недопущення розповсюдження ядерної зброї.

Формальна співпраця між учасниками GNEP здійснюється переважно шляхом двосторонніх або багатобічних домовленостей в рамках МАГАТЕ.
XS
SM
MD
LG