Доступність посилання

ТОП новини

«Майкрософт» програв справу в суді з Єврокомісією


Наталія Вікуліна Брюссель, 17 вересня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Європейський суд першої інстанції не задовольнив позов «Майкрософту» до Єврокомісії і підтвердив, що всесвітньовідомий виробник програмного забезпечення повинен виплатити майже півмільярда євро за порушення правил ЄС у галузі конкуренції. Суд дійшов висновку, що корпорація справді зловживала своєю домінантною позицією на європейському ринку.


Понад три роки розглядав Європейський суд першої інстанції справу «Майкрософт» проти Єврокомісії». Так, 2004 року Єврокомісія ухвалила рішення, що корпорація, яка є ледве не монополістом на ринку операційних систем персональних комп''ютерів, зловживає пануючою позицією на ринку Європи.

Брюссель обвинуватив «Майкрософт» у тому, що той порушує правила конкуренції, нав''язує користувачам свої продукти і позбавляє їх права вибору. Зокрема комп''ютерна компанія відмовлялася надавати технічну інформацію, щоб конкуренти-виробники програмного забезпечення могли безперешкодно працювати з «Windows», всюдисущою програмою «Майкрософту».

Єврокомісія, окрім того, вказала на те, що мультимедійний програвач «Media Player» не повинен продаватися у Європі в пакеті з операційною системою «Windows». «Майкрософт» не погодився з рішенням Єврокомісії і подав позов до Європейського суду першої інстанції.

Компанії, які домінують, не можуть зловживати своєю позицією

Комісар ЄС з конкуренції Неелі Крос після того, як суд оголосив рішення на користь Єврокомісії, зазначила: «Суд підтвердив, що «Майкрософт» не може регулювати ринок, нав''язуючи людям свою продукцію і послуги. Суд підтвердив, що «Майкрософт» не може більше заважати ринку правильно функціонувати».

За словами представниці Єврокомісії, судове рішення щодо «Майкрософту» дає чіткий сигнал, що компанії, які домінують, не можуть зловживати своєю позицією і шкодити споживачам, гальмувати нововведення, виключаючи конкурентів.

Неелі Крос вказала, що постанова суду підтверджує більше ніж будь-коли, що «Майкрософт» повинен відшкодувати збитки.

Комісар запевнила, що не буде терпіти недотримання рішення суду: «Майкрософт» повинен нині повністю виконати юридичні зобов''язання і утриматися від поведінки не за правилами конкуренції. З нашого боку, Єврокомісія робитиме все можливе, щоб «Майкрософт» підкорився рішенню в найближчому майбутньому».

«Майкрософт» ще може звернутися до Європейського суду юстиції

Тим часом Брад Сміт, головний юрист корпорації «Майкрософт», на прес-конференції прокоментував рішення Європейського суду першої інстанції такими словами: «Зрозуміло, що для нашої компанії дуже важливо дотримуватися зобов''язань, які витікають з європейського законодавства. Ми ретельно розглянемо це рішення, і якщо для його дотримання нам потрібні додаткові кроки, ми їх зробимо».

Найбільший у світі виробник програмного забезпечення може і не погодитися з постановою Європейського суду першої інстанції. У цьому разі компанія має звернутися з позовом до Європейського суду юстиції.
XS
SM
MD
LG