Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко наголошує, що проект нового укриття для Чорнобильської АЕС стосується не тільки України та її народу


«Ми говоримо про унікальний планетарний проект. І небезпека, яка виходила з місця аварії, – це небезпека, яка торкалася не тільки національних кордонів України. І тому я з вдячністю від імені української держави ще раз вітаю будь-які зусилля, що їх здійснили сторони для реалізації цього проекту», – заявив Президент України в понеділок у Києві після підписання угоди між ЧАЕС та французьким концерном Novarka про будівництво нового безпечного укриття над зруйнованим реактором. Цього ж дня Україна уклала ще одну угоду, з американським концерном Holteс International, про будівництво на майданчику ЧАЕС сховища для відпрацьованого ядерного палива.


«Ми говоримо про унікальний планетарний проект. І небезпека, яка виходила з місця аварії, – це небезпека, яка торкалася не тільки національних кордонів України. І тому я з вдячністю від імені української держави ще раз вітаю будь-які зусилля, що їх здійснили сторони для реалізації цього проекту», – заявив Президент України в понеділок у Києві після підписання угоди між ЧАЕС та французьким концерном Novarka про будівництво нового безпечного укриття над зруйнованим реактором.

Вартість контракту становить близько півмільярда доларів.

Цього ж дня Україна уклала ще одну угоду, з американським концерном Holteс International, про будівництво на майданчику ЧАЕС сховища для відпрацьованого ядерного палива.

Обидва об’єкти мають збудувати протягом 5 років.

Заступник голови Секретаріату Президента України Олександр Чалий назвав підписання контракту на нове укриття (так званий «безпечний новий конфайнмент») і на сховище відпрацьованого ядерного палива «започаткуванням глобального проекту у сфері ядерної безпеки, де Україна буде співпрацювати з провідними країнами світу, в першу чергу з країнами-донорами».

«Це перший практичний крок. Проектне завдання нового конфайнменту – щоб він зберігав свої якості і забезпечував повністю екологічну безпеку ЧАЕС протягом не менше як 100 років», – заявив він.

Минулого року Кабмін схвалив програму перетворення ЧАЕС на екологічно безпечну систему.

Європейський банк реконструкції й розвитку надав Україні понад 350 мільйонів євро на реалізацію чорнобильських програм.

Матеріали до теми:

• Україна уклала угоду про будівництво нового укриття на ЧАЕС
XS
SM
MD
LG