Доступність посилання

ТОП новини

Україна має намір укласти угоди з Польщею і Словаччиною про спрощений перетин кордону для мешканців прикордонних районів після входження цих країн до «шенгенської зони»


Україна вже веде переговори про це з Польщею і має намір розпочати такі переговори зі Словаччиною. А вже 18 вересня Україна має укласти угоду про правила місцевого прикордонного руху з Угорщиною.

Україна вже веде переговори про це з Польщею і має намір розпочати такі переговори зі Словаччиною, заявив журналістам у понеділок керівник прес-служби МЗС України Андрій Дещиця.

А вже 18 вересня, нагадав він, Україна має укласти угоду про правила місцевого прикордонного руху, що полегшить мешканцям прикордонних районів перетин кордону, з Угорщиною.

За загальними нормами Євросоюзу, його члени можуть укладати такі угоди з сусідніми з ЄС країнами. Передбачено, що право на спрощений перетин кордону з метою «місцевого прикордонного руху» зможуть отримувати постійні мешканці територій, віддалених від лінії кордону не більш як на 50 кілометрів.

Громадяни, постійно зареєстровані на таких територіях принаймні рік, матимуть право прохати про спеціальні дозволи, які даватимуть право на перебування на прикордонних теренах сусідніх країн – теж не далі як за 50 кілометрів від лінії кордону – і будуть чинні кілька років – не більш як 5.

Конкретні умови надання таких дозволів і вартість їхнього оформлення мають визначати самі країни-сусіди в угодах між собою.
XS
SM
MD
LG