Доступність посилання

ТОП новини

У центрі Луганська без дозволу збудували цілу дев’ятиповерхівку


Ярослав Гребенюк Луганськ, 18 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Будівництво самозахопленням не диво для України. Але у Луганську сталась унікальна подія. У центрі міста без дозволу архітектурного контролю звели житловий будинок у 9 поверхів.


Працівники обласної прокуратури під час перевірки з’ясували: майже готова до заселення елітна дев’ятиповерхівка у центрі міста будується незаконно. Дозвіл у власників є, але на будівництво зовсім іншої споруди. Каже керівник прес-служби Луганської обласної прокуратури Костянтин Губський:

«Двоє громадян отримали дозвіл на будівництво триповерхового індивідуального будинку. Замість триповерхового вони збудували дев’ятиповерховий будинок. Тепер от прокуратура розбирається: на що ж вони розраховували?» .

Будинок звели серед приватного сектору на майданчику розміром у 13 соток. Начальник луганського управління архітектури Авєт Клінчаян каже, що міськрада дала дозвіл на будівництво дев’ятиповерхівки, є і відповідне рішення міськвиконкому. Утім головних документів, яких вимагають державні будівельні норми, власники не мають.

Головний архітектор Луганська проекту ще не бачив. За словами пана Клінчаяна, такий випадок трапляється вперше на його пам’яті.

«Дикість, звичайно. Проекту сьогодні ще немає, висновку з проекту теж немає, і дозволу Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю немає також».

Але головний архітектор зазначив, що споруда не суперечить генеральному плану забудови міста, прив’язку до місцевості виконали, за словами Авєта Клінчаєва, задовільно.

Наскільки надійно збудований дім, поки не відомо. Якість матеріалів тепер досліджує спеціалізований інститут будівельних конструкцій. Залишиться споруда стояти чи її демонтують, стане зрозуміло тільки після завершення експертизи.


У Державній інспекції архітектурного контролю так і не відповіли, чому пропустили нову багатоповерхівку у центрі міста.Секретарка заявила, що справу розслідує прокуратура, тому коментарів не буде:

«Я вам пояснила, ви можете навіть не дзвонити».

Від принциповості експертів та посадовців залежить життя людей. Але луганський досвід засвідчує: коли у проект вкладені гроші, на питання безпеки заплющують очі. Збудоване з порушеннями кафе «Суп-хаус» відкрили без необхідних дозволів за рішенням суду. Наслідок: вибух у «Суп-Хаусі» забрав життя 5 осіб.

Попри всі заходи прокуратури сьогодні нелегальне будівництво триває. Свою роботу завершують штукатури. Невдовзі будинок треба буде здавати в експлуатацію. Знову за рішенням суду?
XS
SM
MD
LG