Доступність посилання

ТОП новини

Довіряй, але перевіряй себе у виборчому списку.


Галина Терещук Львів, 18 вересня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Від сьогодні українці можуть перевірити себе у списках виборців і подати скаргу на неточності. Однак не всі виборці можуть скористатись таким правом на Львівщині. Оскільки десятки виборчих дільниць недоукомплектовані.


Згідно із законодавством, від сьогодні і до 26 вересня списки виборців доступні для ознайомлення на дільницях. За словами голови правління Львівського обласного осередку „Комітет виборців України” Романа Кошового, 8 днів надто малий термін, щоб уточнити списки. Тому радить людям, які побували за кордоном і заповнювали анкету про виїзд з держави, перевірити себе у списках. У разі відсутності потрібно написати заяву.

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, за даними прикордонників, встановлено, що загальна кількість записів із номерами паспортних документів громадян, які виїхали за межі України й не повернулись 19 серпня, складає 3 млн. 323 тис. громадян.

Партія регіонів заявляє, що в розпорядженні МВС, Генпрокуратури і Центральної виборчої комісії є поіменні дані про осіб, які не повернулись в Україну. Найбільша кількість громадян зі Львівської області – півмільйона. Однак як зазначив у коментарі Радіо Свобода Роман Кошовий, люди які повертаються на батьківщину, не відмічаються на кордоні. Тому радить себе перевірити у списках. Оскільки десятки тисяч людей можуть бути позбавлені права вибору. Роман Кошовий каже, що технічно не реально за даними прикордонної служби уточнити списки.

“Державна прикордонна служба не зможе забезпечити інформацією усі окружні комісії про тих людей, які виїхали 1 серпня з України і не повернулись або ж повернулись. Але тут проблема в тім, що ці форми, які вони мають пред” являти по приїзді в свою державу, вони не пред’являють. Тому ці люди усі можуть бути виключені зі списків голосування”.

Перевірити себе у списках можуть не всі. Адже на сьогодні на Львівщині десятки виборчих дільниць у Жовківському, Турківському районах не розпочали свою роботу. Люди відмовляються працювати через передбачену кримінальну відповідальність за порушення виборчого законодавства і невелику оплату — від 17 до 100 гривень — у день голосування.

Також у Пустомитівському районі правоохоронні органи затягують час із заміною фотографій у паспортах громадян у зв"язку з віком, зазначає Комітет виборців, хоча така процедура займає щонайбільше дві години. Є численні випадки, коли люди не можуть отримати паспорти чи обміняти старі, радянського зразка, у зв’язку з відсутністю бланків. Слід вимагати довідку про українське громадянство, і за цим документом можна проголосувати.
XS
SM
MD
LG