Доступність посилання

ТОП новини

В Узбекистані оголошено про нові президентські вибори


Олекса Семенченко Лондон, 18 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок власті Узбекистану оголосили, що наступні вибори президента країни відбудуться 23 грудня. Це оголошення завершує місяці непевності щодо цих виборів. Нинішній президент Іслам Карімов очолює країну з 1989 року. Оглядачі вважають, що він намагатиметься зберегти за собою посаду, незважаючи на те, що чинна конституція забороняє йому висуватися на ще один термін. Тимчасом кілька кандидатів оголосили про намір балотуватися.


Президентська виборча кампанія починається у цю п”ятницю, заявляє влада Узбекистану. Незареєстрована організація під назвою «Альянс захисників прав людини» вже раніше оголосила через Інтернет трьох своїх кандидатів на пост голови держави. Всі вони є правозахисниками з Ташкента та його околиць. Ще один оголошений кандидат є професором-медиком зі стародавнього міста Хорезма. Всі четверо твердять, що легко зможуть зібрати достатньо підтримки серед виборців, щоб зареєструвати свої кандидатури у центральній виборчій комісії. Для цього треба зібрати підписи 700 тисяч виборців. Проте всі троє правозахисників у серпні протестували проти цієї вимоги. Один із них – Тоджібой Оглі сказав в інтерв”ю Радіо Свобода

“Коли я збираю підписи, мені треба подати дані про адресу підписантів, їхній номер паспорта, ім”я та місце народження. Це наражає їх на можливість переслідувань”.

Провідники двох опозиційних партій – “Бірлік” та “Ерк” – у минулі кілька місяців також повідомляли Радіо Свобода про намір балотуватися. Проте за нинішнього закону, який вимагає від кандидата проживання в Узбекистані упродовж 10 років поспіль перед виборами, вони не мають права бути обраними. Адже Абдурахім Полат та Мухамад Соліх уже понад 10 років перебувають в еміграції. А Санжар Умаров, лідер ще одного незареєстрованого об”єднання “Сонячний Узбекистан”, опинився у в”язниці через президентські амбіції. Заможний бізнесмен каже, що його засудили на сім років за сфабрикованими обвинуваченнями через його критику уряду після кривавого придушення протестів в Андижані 2005 року.

Оглядачі кажуть, що президент Карімов не віддасть владу добровільно, адже будь-хто, хто намагався його критикувати в останні роки, опинялися в еміграції, у в”язниці або були знищені. Нинішні кандидати вже почали зазнавати тиску. Кандидат-правозахисник Абдулаєв, зокрема, розповів, що його дочка недавно зазнала нападу з боку групи невідомих жінок на базарі. Він визнає, що не має реальних шансів виграти проти Карімова:

“Я маю нульові шанси, бо в Узбекистані блазенська виборча система. Усе, включно із центральною виборчою комісією, в руках Карімова. У таких політичних іграх я не можу бути вільним. В кожному разі будуть політичні ігри та трюки. Будуть дуже серйозні спроби відвернути здобуття нами посади президента”.

Тож чи не даремними є ці спроби опозиції? Абдулаєв вважає, що ні. Він порівнює себе з Дон Кіхотом, який був шляхетно-божевільним. Хтось має бути тим сміливцем, що першим кине виклик диктаторові.
XS
SM
MD
LG