Доступність посилання

ТОП новини

Лебідь? Рак? Чи Щука? Кому вигідно, аби Україна залишалася без чіткої зовнішньополітичної стратегії?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – Членство в НАТО, стосунки з ЄС, Америкою та Росією --> /article/2007/9/6BD48CF1-4A92-4543-B597-562CBBC8E915.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Куди йдемо? --> javascript:OpenWin( Надія Шерстюк, Віола Бурда Україна йде в Європу, але зберігає дружні стосунки з Росією - задекларувала українська влада. Щодо європейського вибору українці майже не сперечаються. Втім, наріжним каменем час від часу стає питання вступу України до НАТО. З одного боку, рухаючись в бік Європи, не обов’язково бути членом альянсу. З іншого - співпрацю з НАТО - не схвалює Росія, а відтак псуються російсько-українські відносини. Всі партії у своїх передвиборчих програмах згадують про трикутник Європа-Росія-Нато. Чому тема зовнішньополітичних відносин виринає перед виборами?

ГЛАС НАРОДУ:
Куди прямує Україна? (Мікрофон Радіо Свобода на вулицях Одеси)
Чоловічий голос:
- Одні ідуть туди, інші сюди...Як на мене, Україна повинна бути, принаймні зараз, сама.
Жіночий голос:
- Уряд веде Україну на Схід, а Президент - до НАТО і ЄС і нічого не робить, аби більшість народу підтримала його. Хто переважить - покаже час. Особисто я - прихильниця евроінтеграції.
Юначий голос:
- Мені особисто незрозуміло - куди прямує Україна. Я молода людина і хочу знати, яке майбутнє чекає Україну.
Жіночий голос:
- Невідомо, куди іде Україна. Наші керівники обіцяють дуже багато, але ніхто нічого не робить.
Чоловічий голос:
- НАТО, НАТО...навіщо Україні НАТО? А так я не можу сказати - лебідь-рак-щука.


СХІД ЧИ ЗАХІД? КУДИ ТЯГНЕ ПРОСТОГО ГАЛИЧАНИНА І МЕШКАНЦЯ ДОНБАСУ?

Тетяна Мещерякова торгує на ринку «Шахтарський» в селі Ювілейному на Луганщині. Себе зараховує до “людей з Радянського Союзу” і, хоча погоджується зі своєю донькою-студенткою про європейське майбутнє України, все одно більше воліє дивитися у “східному” напрямку: “Зі вступом в ЕС нічого доброго для нас не буде, я маю на увазі, – для людей, а для країни, мабуть, може бути корисним. Просто, у мене донька вчиться на політолога, ми з нею ці питання обговорюємо трохи. Вона каже, що НАТО – це непогано, тим не менш, ми – люди ще Радянського Союзу розуміємо, що НАТО – це не для нас, бо Росія – ближча за НАТО. Молодь, звісно, вже – за, а таким людям як ми, НАТО непотрібне”.

45-річна львів’янка Марія п’ятнадцять років вже приватний підприємець. Каже, що українські ціни миттєво реагують на зміни в економічній ситуації в Росії, і від цього страждає бізнес пані Марії: “Часто доводиться бувати у родині у Вроцлаві. Бачу, як за цей час змінилася ситуація у них (в Польщі), тому, на мою думку, нам краще рухатися до Європи і брати приклад з неї”.

“ЩО ТАКЕ НАТО? ХАЙ МЕНІ ПОЯСНЯТЬ...”

Хоча зовнішня політика і розвиток співпраці з іншими державами - це справа держави, проте її громадяни мають бути поінформовані - куди все ж таки рухається країна, вважає директор міжнародних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова Валерій Чалий. Основним джерелом інформації наразі є ...телебачення: “Крім нього існують державні програми інформування людей щодо європейської та євроатлантичної інтеграції. Громадяни, як платники податків, мають право вимагати від уряду виконання цих програм. За результатами нашого опитування, що таке Євросоюз, що таке НАТО достеменно знають до 10 відсотків”.

Наталія Вітренко: "Треба розпустити НАТО. Треба ці гроші використати для того, щоб підняти рівень життя в Африці, в Латинській Америці”
Одна з найзапекліших противниць Північно-атлантичного альянсу – лідер ПСПУ Наталія Вітренко переконана, що НАТО, як військовий союз, створювався з єдиною агресивною метою – розпочинати нові війни: “Якщо б мені хтось пояснив – навіщо існує НАТО? Коли НАТО створювали, вони боялися, що є Радянський союз. Нема Радянського союзу, нема соціалістичних країн. Проти кого НАТО воює? Навіщо витрачати такі шалені гроші, щоб весь час провокувати війни?”

Перш ніж порушувати болісне ідеологічне питання для українців - чи хочуть вони в НАТО - треба спитати в НАТО - чи хоче воно бачити в своїх лавах Україну. Якщо ні - то нерозумно битися у закриті двері і свідомо псувати стосунки з Росією, каже колишній голова СБУ, генерал Ігор Смішко: “Треба пояснити народу України – що таке НАТО. Обов’язково в цьому питанні ми повинні зважати на позицію нашого північного сусіди”.

70 ВІДСОТКІВ СЕРБІВ ЗА ВСТУП ДО ЄС І ЛИШЕ ТРЕТИНА ХОЧЕ ДО НАТО

Сербія/Косово -- Група французьких миротворців у містечку Мітровіца, січень 2007р.
У Сербії також тривають дебати стосовно інтеграції країни у структури НАТО. Причина дискусій - відсутність єдиної думки як серед представників Кабміну, так і серед громадян Сербії, каже бєлградська кореспондентка Радіо Свобода Анна-Марія Рамач.

Уряд, кістяком якого є коаліція трьох партій, не має єдиної позиції стосовно членства Сербії у НАТО. Правоцентристська партія поміркованих націоналістів прем’єра Воїслава Коштуніці рiшуче виступає проти вступу країни в НАТО. Ця партія проте не є проти співробітництва Сербії з різноманітними програмами альянсу. На противагу консервативній партії прем’єра, проєвропейська партія президента Бориса Тадича відстоює усі види інтеграції, у тому числі і вступ до НАТО. Оскільки уряд поділений, він досі офіційно не визначився стосовно вступу до Півнiчно-атлантичного альянсу.

Опитування громадської думки показує, що майже 70 відсотків громадян виступають за вступ до Євросоюзу, але лише одна третина громадян за вступ країни до НАТО. Таку розбіжність у Сербії, на думку політичних оглядачiв, спричинила передусім повітряна кампанія Південно-атлантичного альянсу у 1999 році, яка тривала 78 днів.

Незважаючи на таке ставлення громадян, Сербія минулого року у листопаді вступила у програму НАТО Партнерство заради миру, а у грудні у Белграді у Міноборони Сербії відкрито офіс зв’язку НАТО. Упродовж минулих семи років, тобто після скинення режиму Слободана Мілошевича, численнi сербськi вiйськовi перебували у воєнних училищах у країнах-членах НАТО та брали участь в окремих натівських вiйськових навчаннях.

А представники Кабміну підкреслюють, що стосовно вступу Сербії до НАТО остаточно мають визначитися громадяни на референдумі. Проте досi офiцiйно нiхто не запропонував призначити референдум.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG