Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські тролейбуси… Краще ходити пішки


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 19 вересня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) Дніпропетровські тролейбусники цього тижня обіцяють знову стайкувати. Днями спливає 10-тиденний термін, який вони надали міській владі на виконання своїх вимог – підвищення зарплати й оновлення рухомого складу.


Дніпропетровські тролейбуси з громадського транспорту поступово перетворились на засіб пересування для пенсіонерів та пільговиків. Проїзд тут усього 50 копійок, утричі дешевше від «маршрутки», відтак пасажири вчаться терпіти незручності. Краще погано їхати, аніж добре йти:

«Машини в жахливому стані, якщо, не дай Бог, дощ, то ми стоїмо із парасолями, стоїмо, як під фонтаном».

«Стан видно по колесах, по дверях, по внутрішній чистоті».

«Їхній вигляд завжди залишає бажати кращого».

Працівники тролейбусних депо №1 та №2, які готуються до страйку, кажуть, що піклуються не тільки про власні інтереси. Від міської влади вони зажадали подвоєння зарплати — до 2,5 тис. грн, але разом з тим – оновлення парку тролейбусів. Голос кондукторки:

«Якщо не вирішиться питання – 20-го числа ми не виїдемо».

Зараз зношеність вагонів оцінюють у 85%, залізні каркаси деяких тролейбусів тримаються тільки завдяки тому, що обклеєні рекламою. Цього року в Дніпропетровську на ремонт планували витратити 7 млн. грн – досі не виділили жодної копійки. Водії та ремонтники переконані: виходячи на лінії на таких тролейбусах – це ризик:

«Ой, якби люди знали, на чому їздять, то, мабуть, ходили б пішки».

«Запчастин не купують ніяких. Ми вже їздимо на таких скатах, що дуже страшно їздити»

«За останні 6 років нам видали один набірчик, це 12 ключів, і це на всю бригаду».

На вирішення проблем, які накопичували роками, тролейбусники виділили владі 10 днів. У міськраді, схоже, не поспішають. Кажуть, виконати вимоги зможуть лише у жовтні – як підрахують, скільки коштів є в бюджеті. Говорить заступник міського голови Олег Хмельницький:

«Підвищення зарплати буде після проведення бюджетної сесії, за підсумками 9-ти місяців, і буде збільшена сума на електротранспорт».

Наразі електротранспорт є основним комунальним транспортом у місті. Ним користується більш ніж півмільйона пасажирів на день. Щоранку на маршрути виходить трохи більше 80-ти тролейбусів, удвічі більше залишається в депо через технічну несправність.
XS
SM
MD
LG