Доступність посилання

ТОП новини

Ігор Смешко: Ніхто з СБУ не був причетний до отруєння Віктора Ющенка, СБУ не мала формальних підстав порушувати кримінальну справу щодо цього отруєння, а час, коли можна було встановити істину, втрачений


Колишній голова Служби безпеки України вважає, що версія, за якою тодішнього кандидата на Президента отруїли під час вечері на дачі заступника голови СБУ Володимира Сацюка, провалилась. «Версія цієї вечері є тупиковою, тому що, повірте мені, всі ресурси всієї правоохоронної системи з лютого 2005 року були направлені на те, щоб цю версію довести до логічного кінця», – заявив Смешко в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода. «Якщо цілий рік, якщо маємо справу з діоксином, не проводилися процесуально правильно закріплені дослідження, то встановити час попадання отрути неможливо. Якщо людина, яка візьме на себе сміливість і підпишеться, що це можливо, то я Вам гарантую, що її треба подавати на Нобелівську премію», – додав Ігор Смешко.


Колишній голова Служби безпеки України вважає, що версія, за якою тодішнього кандидата на Президента отруїли під час вечері на дачі заступника голови СБУ Володимира Сацюка, провалилась.

«Версія цієї вечері є тупиковою, тому що, повірте мені, всі ресурси всієї правоохоронної системи з лютого 2005 року були направлені на те, щоб цю версію довести до логічного кінця», – заявив Смешко в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

«Якщо цілий рік, якщо маємо справу з діоксином, не проводилися процесуально правильно закріплені дослідження, то встановити час попадання отрути неможливо. Якщо людина, яка візьме на себе сміливість і підпишеться, що це можливо, то я Вам гарантую, що її треба подавати на Нобелівську премію», – додав Ігор Смешко.

«Дивні речі з цим розслідуванням відбувалися з самого початку. СБУ 21 вересня (2004 року) відкрила справу про отруєння Віктора Андрійовича, не маючи нічого на руках, крім заяви в парламенті і крім заяви пана Зінченка. З формального погляду, не маючи експертизи і не маючи підтвердження, що є факт отруєння, ми навіть і не повинні були починати цю справу. Але я з самого початку поставив завдання, що ми віримо Вікторові Андрійовичу і починаємо розслідування», – розповів Радіо Свобода колишній голова Служби безпеки.

Учора Президент Віктор Ющенко висловив сподівання, що причетних до його отруєння депортують із Росії в Україну.

«Ці люди відомі. Навіть відомо, за деякою інформацією, їхнє місце перебування, де вони отримують зарплату. Ці послуги може надати українська сторона правоохоронцям, у тому числі Російської Федерації, для того, щоб ці люди були депортовані до України – хто є громадянами України, – а там, де вони отримали російські паспорти, тому що вони дуже цього хотіли, – провести відповідні слідчі дії. Для мене не є секретом, коли це зроблено і ким це зроблено. І тому недарма цих людей немає в Україні. Безумовно, за цими людьми стоять інші фігури. Про цю тему я хотів би зараз не говорити. Повинно бути завершено слідство», – заявив Президент України в середу на прес-конференції.

Віктор Ющенко також зазначив, що не має інформації про відповідь Москви на запит щодо його отруєння: «Мені відомо лише, що група співробітників із української прокуратури має виїхати до Російської Федерації. І начебто Генеральна прокуратура Росії може дати якусь корисну інформацію з цього приводу».

Раніше в середу в Москві повідомили, що відповіли на запит Києва в справі про отруєння Віктора Ющенка, але не сказали про зміст відповіді.

Генеральна прокуратура Росії надіслала відповідь українським колегам на їхній запит про правову допомогу в розслідуванні справи про отруєння нинішнього Президента Україна, повідомила з Москви низка російських агентств, цитуючи неназваного чільного представника Генпрокуратури Росії.

Цей представник заявив, що спільна робота з українською стороною в цій справі відбувається «в конструктивному і діловому дусі», і закликав «не політизувати так звану справу Ющенка».

Коментуючи заяви про те, що російська сторона відмовляється видати підозрюваних у цій справі, представник Генпрокуратури Росії також заявив російському агентству «Інтерфакс»: «Жодного запиту з Києва про екстрадицію яких-небудь осіб у цій справі до Генпрокуратури Росії не надходило, i відповідно відповіді з цього питання не було».

Водночас у Генеральній прокуратурі України в середу висловили сподівання, що за згодою російської сторони порівняльний аналіз зразків діоксину в рамках розслідування справи про отруєння Президента Віктора Ющенка все-таки буде проведено в Україні.

Згідно з українським законодавством, така експертиза має проводитися в Україні – лише в такому разі її результати будуть доказом у справі, зазначили в Генпрокуратурі України. І тому українська сторона просить російських колег привезти зразки дiоксину для їхнього вивчення до Україну.

Раніше у повідомленні Генпрокуратури України мовилося, що 12 вересня вона отримала згоду Генпрокуратури Росії на свій запит про таке дослідження, який українська сторона надіслала в грудні минулого року.

Водночас у Генеральній прокуратурі Росії заявили, що отримали таке звернення від України 7 вересня, навела слова чергового прокурора в Москві газета «Комерсант-Україна».

Тоді ж Генеральна прокуратура України повідомляла, що Росія погодилася надати на аналіз зразки діоксину свого виробництва.

Але по тому в Росії уточнили, що самі досліджуватимуть свої зразки діоксину на прохання Києва, але Україні їх на дослідження не нададуть.

11 вересня Віктор Ющенко повторив, що Росія гальмує розслідування справи про його отруєння у 2004 році.

«Зроблений аналіз діоксину з усіх лабораторій світу, крім російської. Сподіваємось, що в майбутньому будуть зроблені ці дослідження. Ті три чоловіки, які найбільш потрібні для слідства, сьогодні перебувають у Росії. На запит Генеральної прокуратури, в тому числі й грудневий, який я особисто передав і попросив Президента Росії надати всіляку допомогу, щоб ці люди постали перед українським слідством, поки що відповіді немає», – сказав Ющенко.

Напередодні він заявив про це саме в інтерв’ю низці провідних західних видань.

Після отруєння у вересні 2004 року тодішнього кандидата на Президента Віктора Ющенка встановили, що його отруїли одним із різновидів високоотруйної сполуки – діоксину.

Це викликало не підтверджені досі припущення про можливу причетність Кремля. Москва таку причетність відкидає.

Матеріали до теми:

• Генерал Ігор Смешко про розвідку і версії отруєння кандидата на пост Президента Віктора Ющенка • Президент Віктор Ющенко сподівається, що причетних до його отруєння депортують із Росії в Україну • Генпрокуратура України: Росія погодилася надати на аналіз зразки діоксину свого виробництва для розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка • Найближчим часом у Росії працюватиме українсько-російська експертна група у справі отруєння Віктора Ющенка – Секретаріат Президента • Після закінчення слідства щодо отруєння Віктора Ющенка стане відомою роль деяких українських політиків у цій справі • Віктор Ющенко заявляє, що Росія блокує розслідування його отруєння
XS
SM
MD
LG