Доступність посилання

ТОП новини

Розпущені розглядатимуть бюджет


Тетяна Ярмощук Київ, 20 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні розпущена Верховна Рада має намір заслухати проект Державного бюджету на наступний рік. Опозиція заявляє про незаконність цього засідання.

Бюджетний комітет парламенту п’ятого скликання рекомендує розглянути внесений Кабінетом Міністрів проект Державного бюджету на наступний рік.

А перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров переконаний, що сьогоднішнє представлення проекту головного фінансового документу відповідає нормам Бюджетного кодексу.

«Цей етап передбачений Бюджетним кодексом, і ми проведемо його у чіткій відповідності з чинним законодавством. Я б просив усіх членів уряду серйозно попрацювати з народними депутатами, з фракціями, взяти участь у засіданні комітетів Верховної Ради, щоб у нас бюджетний процес незалежно від виборів ішов нормально та вкладався у встановлені законодавством терміни», – заявив Азаров.

Опозиція ж не планує йти до парламенту. Ба більше: «Наша Україна – Народна самооборона» звернулася до Генеральної прокуратури з проханням не допустити повторення перевищення повноважень народними депутатами та головою Верховної Ради п’ятого скликання.

Представник «Нашої України» Олесь Доній заявляє: «Ініціатива скликання Верховної Ради виглядає законно. А от ухвалювати рішення Верховна Рада не може. І якщо будуть спроби ухвалювати рішення, це буде явним порушенням законодавства. Тому, очевидно, Генеральна прокуратура може ініціювати якісь рішення лише за фактом самого проведення. Зрозуміло, що блокування парламенту в силовий спосіб неприпустиме, і навряд чи до цього хтось буде вдаватися».

Турбота про бюджет чи передвиборчий піар?

Сьогоднішнє засідання буде не більше, ніж піар-акцією, вважає політичний експерт Олександр Дергачов.

«Зберуться, будуть робити вигляд, що засідає парламент, правових наслідків не буде, але буде певний розголос, як піар-акція це буде використано. Тут не будуть братися у розрахунок юридичні обставини. Йдеться про можливість іще раз вплинути на думку тієї частини громадян, які ще не визначилися», – наголошує політолог.

11 вересня Кабінет Міністрів остаточно схвалив проект Державного бюджету на 2008 рік. У Секретаріаті Президента заявили, що уряд не повністю врахував соціальні ініціативи голови держави. А Кабінет Міністрів не вважає за обов’язкове враховувати їх.

Матеріали до теми:

• Представники коаліції в Верховній Раді 5-го скликання обговорюватимуть сьогодні проект держбюджету на 2008 рік, опозиція критикує це зібрання
XS
SM
MD
LG