Доступність посилання

ТОП новини

Долар упав


Кирило Булкін Київ, 20 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Долар сягнув найнижчої за історію позначки відносно євро. З чим пов’язане таке падіння, якими можуть бути його наслідки і як це позначиться на українській економіці?

Рекордна ставка – одна ціла 3981 десятитисячних долара за один євро – була зафіксована близько 16-ї години вівторка.

Фахівці називають три головні причини падіння курсу долара. Це недостатня динаміка економіки США, високий торговельний дефіцит та проблеми на іпотечних ринках.

Безпосередньою ж причиною падіння стало зниження відсоткової ставки, до якого вдалася Федеральна резервна система США задля стимулювання економічного розвитку. У вівторок цю ставку було знижено на пів-відсотка.

На думку директора економічних програм центру імені Разумкова Василя Юрчишина, проблеми американської валюти можуть перекинутися й на валютні ринки інших частин світу. Тому й зміцнення євро відносно долара має не дуже стійкий характер, вважає експерт.

«Економіка зони євро розвивається все ж таки нижчими темпами, ніж американська динаміка. І проблеми, які є на фондових ринках і на іпотечному ринку також, в Америці, цілком можуть перекинутись і на європейські, і на азійські ринки, наслідком чого може бути посилення кризових розвитків в економіці світу, і можуть відбуватися деякі дисбаланси, в тому числі на валютних ринках», – попереджає фахівець.

Українська економіка не потерпить, а експортери ще й виграють

Василь Юрчишин водночас вважає, що на українську економіку падіння долара суттєво не вплине. Утім, експерт вбачає в такому перебігу подій деякий позитив для українських експортерів.

«Оскільки гривня прив’язана до долара, а євро зміцнюється, це може надати певні додаткові переваги для українських експортерів на європейські ринки. Це не буде мати дуже суттєвого вияву, але певний виграш для українських експортерів все ж таки може бути», – вважає експерт.

Фахівці по-різному оцінюють можливу подальшу поведінку курсу долара на світовому ринку. Якщо одні передбачають збереження поточної динаміки падіння американської валюти, то інші, натомість, вважають: наступного року можна очікувати поступового зміцнення долара – приблизно до 1,34 євро. Нинішня ставка коливається переважно на рівні 1,37–1,38 долара за євро.
XS
SM
MD
LG