Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори -2007: дніпропетровський інтерес


Юлія Рацибарська Дніпропетровcьк, 20 вересня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Позачергові парламентські вибори не вигідні Дніпропетровщині як регіону. Такі думки наразі лунають від провідних місцевих експертів. За їхніми прогнозами, до Верховної Ради цього разу пройдуть лише 17 представників області. Минулого року регіон мав 20 «своїх» нардепів.


Із майже 5-ти тисяч кандидатів у нардепи цього разу лише 4% дніпропетровців, тобто майже на чверть менше, ніж на минулих виборах. Відтак місцеві експерти роблять висновок: облич «своїх» у найвищих ешелонах влади найближчим часом не побачити. Леонід Брежнєв, Володимир Щербицький, Леонід Кучма… Дніпропетровщина як «кузня кадрів» – у минулому.

Керівник Дніпропетровського центру соціальних досліджень Анна Колохіна у виборчих списках нарахувала 17 земляків, які майже стовідсотково потраплять до парламенту. Каже, брала по максимуму – і Юлію Тимошенко, яку вважає дніпропетровчанкою тільки за пропискою, і кількох кандидатів-киян із бізнес-інтересами в регіоні.

«Позиції Дніпропетровщини слабшають, дніпропетровці є в списках, але не тих політичних сил, що є потужними і пройдуть 3-відсотковий бар’єр. Якщо взяти дослідження 2001-го року — у нас була самоідентифікація, ми вважали, що нам потрібна політична сила, яка б відстоювала її інтереси. А дослідження 2006-2007-го року показують, що це не є головним чинником успішності регіону».

Дніпропетровщина стає електоральним донором Донеччини

Те, що потужний промисловий регіон і донор бюджету, недопредставлений у виборчих списках, кажуть експерти, свідчить про кризу регіональної еліти. Дніпропетровщина не має харизматичних лідерів і нових ідей, відтак програє іншим областям у боротьбі за розподіл ресурсів на загальнодержавному рівні, переконаний лідер громадської організації «Громадянський актив Дніпра» Андрій Денисенко. Каже, поки в авангарді «донецькі».


«Дніпропетровщина, будучи мотором української економіки, програє конкурентну боротьбу. Ми бачимо, що в Дніпропетровську метро стоїть і не будується, з іншого боку, завдяки вливанням із державного бюджету, в Донецьку будуються чудові дороги. Дніпропетровщина, програючи, фактично стає електоральним донором».

Усі регіони зацікавлені в одному

Із цим категорично не погоджується політичний оглядач Юрій Райхель. Він вважає, що радянська, суто арифметична система підрахунку «своїх» у владі принципово не правильна, а у виборах нинішнього року інтерес Дніпропетровщини збігається з інтересами інших промислових регіонів:

«Арифметичний підхід не придатний, бо найпотужніша індустріально земля Баварія має не найбільше представництво в бундестагу, а найбільш населений і потужний штат Каліфорнія має менше представництво у конгресі, ніж малесенький штат Мен. Нічого страшного в цьому немає. Головним інтересом Дніпропетровського, як і будь-якого регіону, є децентралізація і протистояння центристським прагненням Києва. Як тільки так стане, відпаде необхідність їхати в столицю, як Растіньяку, для кар’єрного зростання».

Поки ж усі погляди регіону – на столицю, чи не майне десь знайоме обличчя. Міністр регіонального розвитку Володимир Яцуба та лідерка опозиції Юлія Тимошенко… Нових поки не видно.
XS
SM
MD
LG