Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі Лех Качинський закликає польських іммігрантів у країнах Західної Європи: повертайтесь на Батьківщину!


Єва Поштар Варшава, 20 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Польський президент Лех Качинський звернувся із закликом до молодих поляків, які після входу країни до ЄС виїхали на роботу до країн Західної Європи. Іммігранти, повертайтесь на Батьківщину!

Лех Качинський
Польські соціологи наголошують на тому, що іммігранти упродовж перших п''яти років перебування на чужині вирішують, повертатимуться на батьківщину чи ні. Зараз для поляків у Великобританії та Ірландії надходить такий час. Тому сприятливі умови для повернення на батьківщину польським іммігрантам гарантуватиме державна програма «Повернення», яку за ініціативою польського президента Леха Качинського творитимуть представники польського уряду .

Під час наради, що в середу проходила в президентській канцелярії, глава польської держави Лех Качинський говорив, що його занепокоїла не свобода можливості обирати собі місце роботи, а масштаб цього явища. Лех Качинський навів статистичні показники, за якими у державах Західної Європи, здебільшого у Великій Британії та Ірландії, працює 1 мільйон 200 тисяч поляків переважно у віці до 30 років. Саме з огляду на цю проблему відбулась у середу президентсько-урядова нарада під гаслом: «Імміграція поляків після входу Польщі до Євросоюзу». Про результати наради Радіо Свобода поцікавилось у польському міністерстві праці. Говорить представник міністерства Ярослав Краєвський:

«Найважливішим у цій справі є те, що під патронатом президента Леха Качинського міністерства спільно працюватимуть над законами, які гарантуватимуть найкращі умови для повернення на батьківщину іммігрантів, що останніми роками виїхали із Польщі в пошуках роботи».

Президент Лех Качинський зобов''язав міністрів фінансів, закордонних справ, праці та освіти підтримати усі ініціативи, які мають на меті стимулювати повернення на батьківщину польських іммігрантів, котрі останніми роками виїхали на роботу до країн ЄС. Про те, як уряд збирається заохотити поляків повертатися додому, Радіо Свобода розповідає представник міністерства праці Ярослав Краєвський.

«При польських консульствах у державах Західної Європи мають діяти відділення, які володіли б та поширювали інформацію про вільні робочі місця у Польщі. Така інформація, на нашу думку, прискорила б серед іммігрантів рішення повернутися до Польщі».

В урядовій програмі «Повернення» ідеться зокрема і про те, щоб створити систему податкових пільг для тих, хто хоче повертатись з-за кордону та закласти у Польщі підприємства. Однак, заступник прем''єр-міністра, міністр фінансів Зита Гільовська під час наради висловила сумнів, чи така система податкових пільг не суперечить польській Конституції та правилам вільного ринку. Коментує представник польського міністерства праці Ярослав Краєвський.

«Неконституційним було б давати податкові пільги тим полякам, що виїхали, але не давати тим що, залишились. Наші законопроекти, які виникатимуть у рамках програми "Повернення", не можуть суперечити конституції. Це спонукатиме нас творити закони згідно з конституцією, які були б ефективними».

Міністерства, представники яких брали участь у президентській нараді у справах іммігрантів, мають до лютого наступного року подати президентові Леху Качинському свої пропозиції щодо програми «Повернення».
XS
SM
MD
LG