Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську проти Партії регіонів агітують небіжчики


Ярослав Гребенюк Луганськ, 20 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Ще кілька днів тому в Луганську можна було побачити анонімні плакати «Пенсії??? Повірив? Обманули!». Жителька Луганська впізнала у літній жінці біля сміттєвих баків свою померлу матусю.


Маму Галини Єфимової сфотографували 2000-го року біля під’їзду для газети «Іжиця». Тоді родина відреагувала спокійно. Тепер, побачивши на політичних білбордах маму-небіжчицю на фоні смітника, Галина Єфимова відчула біль і образу. Каже Галина Єфимова:

«А вони ж, білборди, по всьому місті були. І неподалік мого дому теж. Йдеш – а вона висить… Знайомі кажуть: "Просто мороз по шкірі продирає. Ну як так можна?!" Хоча б зателефонували й попросили пробачення… Хай би навіть і не представились».

Плакати були анонімні, але жінка спробувала дізнатись ім’я автора та замовника плакату. У рекламній агенції, якій належить білборд, сказали, що точно не знають, хто замовник. Але у розмові згадали Блок Юлії Тимошенко. БЮТ свою причетність до скандальних білбордів спростовує і навіть пропонує допомогу у пошуках винуватців. Каже заступник голови обласного штабу БЮТ Євген Соломин:

«У нас абсолютно дивна ситуація виходить: якщо на вулиці сонце – дякувати Віктору Федоровичу, якщо дощ – винна Юлія Володимирівна. Мені шкода цю жінку, але я запевняю: Блок Юлії Тимошенко не має стосунку до цього. Луганський штаб взагалі не займається розміщенням білбордів, а центральний штаб розміщує рекламу, яка відповідає вимогам Закону України про вибори народних депутатів».

Насправді цей чорний піар порушує як мінімум один закон України – Закон про рекламу. Для того, щоб використати фото у рекламній кампанії, треба запитати дозволу у зображеної на світлині особи. Якщо самої особи немає у живих, дозвіл має дати родина небіжчика. Каже юрист Ольга Мицик:

«Родичам цієї померлої жінки необхідно подати позов на рекламну агенцію, з вимогою, щоб вона відкрила ім’я замовника. У судовому порядку суд зобов’яже видати ім’я замовника, і тоді треба звернутися з позовом про відшкодування моральних збитків до замовників цієї реклами».

Донька небіжчиці, світлину якої використали на анонімному білборді, Галина Єфимова ще не вирішила, чи буде подавати позов до суду. Останніми днями ці плакати зникли з вулиць, і жінка вважає це своєю маленькою перемогою.

Сьогодні на місці антирегіональських бордів висять плакати Блоку Юлії Тимошенко.
XS
SM
MD
LG