Доступність посилання

ТОП новини

Запобігти народженню хворих дітей можна


Валентина Одарченко Рівне, 20 вересня 2007р. (RadioSvoboda.Ua) - Нові перспективи міжнародного партнерства в галузі охорони здоров’я з’явилися у рівнян та волинян. Лікарі з американських медичних університетів разом із місцевими медиками започаткували тут спільну медико-біологічну програму «Поліська ініціатива».


Упродовж років на Рівненщині та Волині діяла українсько-американська програма запобігання вродженим вадам розвитку, котра полягала в ретельному обстеженні вагітних, популяризації фолієвої кислоти та інших профілактичних заходах. Термін дії програми закінчився, однак лікарі не покинули роботи, яку вважають украй необхідною. Бо в той час, як у сусідній із Рівненщиною Житомирщині, близькій за станом екології, дитяча смертність – найвища в Україні, рівняни й волиняни натомість мають найвищу народжуваність і... найнижчу смертність. Тому, як пояснює начальник управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк, цифри про високий рівень патологій серед поліських дітей потрібно розуміти ще й як високий рівень виявлення цих патологій.

Нині ж інтенсивні пошуки шляхів продовження програми призвели до її розширеного варіанту. У Рівненському клінічному лікувально-діагностичному центрі зібралися українські й американські генетики, психологи й екологи – для того, щоб накреслити програму майбутнього під назвою «Поліська ініціатива». Як повідомив її ініціатор, міжнародний координатор Програми запобігання вродженим вадам ОМНІ- мережі Володимир Вертелецький, територія Рівненщини вибрана невипадково:

«Через те, що у нас є Полісся – натуральна модель хвороби. Це Чорнобиль, найбільш уражена Чорнобилем територія України. Але це не означає, що причиною вад невральної трубки чи зрощених близнюків є радіація. Постає питання: відшукати причини. Учора ми також дізналися, всупереч твердженням, що на Поліссі люди менше вживають алкоголь, це не так. Ми побачили, що насправді є села, де всі, від малого до великого, ходять центральною вулицею села п’яні. Загалом те, що ми можемо навчитися, починаючи з Полісся, це може допомогти не лише поліському населенню, а й усій Україні».

Чимало учасників круглого столу вперше побували в Україні. Ральф Гарутто, професор державного Нью-Йоркського університету, повідомив, що давно прагнув побувати на ураженій Чорнобилем території.

«Метою мого приїзду було ознайомлення з тим, що відбувається в цьому районі, з точки зору натураліста, у комплексі проблем. Щоб краще розуміти медичні проблеми, які можуть проявитися на цій території, враховуючи культурні традиції, які можуть впливати на медичні проблеми. Після того, як я там побував, зрозумів, що треба акумулювати зусилля всіх дослідників для впровадження тут, у цій унікальній екологічній частині України, і наукових, і навчальних програм. Населення цього району великою мірою постраждало від наслідків Чорнобильської катастрофи. Це призвело і до інших дуже важливих змін у їхньому здоров’ї. Це питання етномедицини і етноботаніки – поряд із наслідками дії радіоактивного опромінювання».

Етномедицина і етноботаніка, гуманітарна медицина і медична біологія – ці суміжні науки мають величезну перспективу в розрізі проблем, перед якими на початку третього тисячоліття стоїть не тільки Полісся чи Україна, а й уся планета. Науковці вважають, що саме тут, на Рівненщині, існує великий потенціал етнічних, екологічних та соціологічних досліджень. Вони підписали Меморандум про співпрацю, яким задекларували своє бажання продовжити комплексне дослідження поліського регіону та розширити програму охорони материнства і дитинства щодо запобігання вродженим вадам розвитку.
XS
SM
MD
LG