Доступність посилання

ТОП новини

ООНівська Декларація прав корінних народів поглибила виборчий розкол серед кримських татар


Володимир Притула Сімферополь, 21 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Декларація прав корінних народів, ухвалена минулого тижня Генеральною Асамблеєю ООН, вплинула на передвиборний процес у Криму. Вона поглибила політичний розкол серед кримських татар, які вважають себе корінним народом півострова. Справа в тому, що представники МЗС в ООН не підтримали цей документ. А оскільки зовнішньополітичне відомство очолює представник НУ-НС, то це спричинило нарікання серед кримських татар на цю політичну силу.


Юрист Надир Бекиров, один з керівників руху «Азатлик», каже, що цей документ відкриває перед кримськими татарами нові можливості у боротьбі за свої права:

«Декларація прав корінних народів, ухвалена Генеральною Асамблеєю ООН 13 вересня, стала універсальним правовим документом, який є критерієм оцінки політики держав стосовно своїх корінних народів і одночасно – орієнтиром для тих держав, які хотіли б, щоб ця політика була конструктивною і відповідала принципам міжнародного права».

Один із лідерів Меджлісу, представницького органу кримськотатарського народу, Рефат Чубаров, який входить до списку блоку «Наша Україна – Народна самооборона», погоджується із Надиром Бекировим в оцінці Декларації:

«Ухвалення Декларації про права корінних народів свідчить про те, що весь той шлях, який ми пройшли за 15 років від дня відновлення Курултаю – загальнонаціонального з’їзду кримськотатарського народу – правильний. Оскільки кримські татари, створюючи свій національний орган Курултай-Меджліс, наголосили, що вони корінний народ. А в Декларації є стаття про те, що корінні народи мають право зберігати і зміцнювати свої власні політичні, правові, економічні, соціальні і культурні інституції».

Але саме ухвалення Декларації, за яку не проголосувала Україна, поглибила політичний розкол серед кримських татар. Надир Бекиров каже, що, оскільки відповідальність за зовнішню політику держави несе Президент Ющенко і «Наша Україна», то він закликатиме співвітчизників голосувати за БЮТ:

«Для мене це було важливим сигналом про те, що українське керівництво не збирається визнавати права кримськотатарського народу. У цих умовах закликати кримських татар голосувати за «НУНС» означало підтримувати противника відновлення наших прав. Тож це стало вирішальним фактором, чому я вирішив підтримати БЮТ».

Рефат Чубаров вважає, що це лише привід, а насправді – помста Курултаю, який кілька місяців тому позбавив активістів руху «Азатлик» делегатських повноважень:

«Твердження, що Україна утрималася при голосуванні, бо є проти кримських татар, хибне. В українських дипломатів були інші мотивації, насамперед – невирішеність російського питання в Україні».
XS
SM
MD
LG