Доступність посилання

ТОП новини

Це найдорожче слово «хліб»…


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 21 вересня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську вже вдруге за останні три місяці подорожчав хліб. Тепер у магазинах важко знайти білий за менш ніж дві гривні. Після збирання нового врожаю місцева влада запевняла – зерна достатньо, і ціни на основний продукт харчування лишатимуться стабільними.

Хліб подорожчав на 10-50 копійок
Одними обіцянками зростання цін не зупиниш – і дніпропетровські хлібовиробники піднімають вартість продукції на 5%. У фірмових кіосках хлібозаводів спішно переклеюють цінники. Продавець Ірина каже, такі вказівки від керівництва:

«Це до заводу треба звертатись, а не до нас. Завод пояснює подорожчанням борошна. Це спеціалісти мають з’ясувати. А люди, як їли хліб, так і їдять».

«КОПІЙЧАНЕ» ПІДВИЩЕННЯ СУТТЄВЕ ДЛЯ ПЕНСІОНЕРІВ

Відтак тепер за хлібину в Дніпропетровську доведеться платити на 10-50 копійок дорожче. Для когось, певно, це не суттєво, однак не для пенсіонерів, яких в області понад мільйон. Пенсіонерка пані Віра каже – якщо подорожчав хліб, то слідом стрибнуть ціни й на інші продукти, і зводити кінці з кінцями буде ще важче:

«Це дуже дорого. Там того батону грамів 300, туди-сюди – і його немає. А пенсія, знаєте яка? Нам дуже важко».

Хлібопекарні підприємства пояснюють зростання цін подорожчанням основних компонентів рецептури. Кажуть, ціни на житній хліб на прохання влади і так стримували надто довго – вартість житнього борошна піднялася ще на початку року. Тепер, коли подорожчало пшеничне борошно та інші продукти, потерпати від збитків не хочуть, каже голова асоціації хлібопекарних підприємств «Дніпрохліб» Валентина Ткаченко:

«Зерно подорожчало, і трейдери виставили ціни, як на світовому ринку. Відбулося подорожчання газу і всіх компонентів, які завозяться на наші підприємства, це маргарин, дріжджі, цукор. Звичайно, це вплинуло на собівартість продукції».

«КОМАНДНІ» МЕТОДИ СТАБІЛІЗАЦІЇ

Цього року Дніпропетровщина зібрала майже вдвічі менше зерна, ніж в урожайні роки
Щоб стабілізувати ціни напередодні виборів, обласна влада вдалась до командних методів. В. о. голови облдержадміністрації Віктор Бондар наказав обмежити торговельні надбавки на основні продукти харчування. Тепер продавці мають право «накручувати» на хлібі не більше 10% у містах і 15-ти відсотків у селах.

Стримати ціни, впевнені, вдасться й завдяки бюджетним дотаціям. Керівників підприємств закликають брати кредити. Начальник управління агропромислового розвитку Олександр Любович:

«Щоб не допустити зростання цін, є державна підтримка хлібозаводів, переробних підприємств. Якщо ці підприємства отримають кредити, держава компенсує на рівні ставки Нацбанку 8% з бюджету».

Між тим стрибок цін на хліб у регіоні викликав «ланцюгову» реакцію: літр молока вже 4 грн., найдешевше масло – 5 грн. Споживачі обурюються: якщо ціни не можуть стримати до виборів, то що ж буде опісля?
XS
SM
MD
LG