Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія «завжди чітко демонструвала» необхідність впровадження Україною безвізового режиму для всіх країн – членів ЄС – представник єврокомісара


Запровадження такого режиму і для Румунії і Болгарії дійсно є передумовою ратифікації угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Україною, підтвердила офіційний представник європейського комісара з питань зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер Крістіане Гоманн. У четвер Представник України при ЄС висловив обурення заявами Євросоюзу про зв’язок між угодою про спрощення візового режиму з Україною та скасуванням українських віз для Румунії і Болгарії. Роман Шпек висловив невдоволення коментарями Комісара ЄС із питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер, у яких ідеться про те, що ЄС не ратифікує угоду про спрощення візового режиму з Україною, поки Україна не скасує візи для Румунії та Болгарії, які тим часом теж вступили до Євросоюзу.


Запровадження такого режиму і для Румунії і Болгарії дійсно є передумовою ратифікації угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Україною, підтвердила офіційний представник європейського комісара з питань зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер Крістіане Гоманн.

«Ми перебуваємо у процесі ратифікації угод, і до того моменту, коли вони набудуть чинності, однакові правила повинні застосовуватися до всіх громадян ЄС. Це те, що було очевидним весь час», – заявила в п’ятницю у Брюсселі в інтерв’ю українським журналістам речниця єврокомісара.

Водночас вона зазначила, що ця вимога є не правовим, а «політичним розумінням із усіх боків».

«Ця позиція існувала весь час і не є новою», – наголосила Крістіане Гоманн.

За її словами, це положення є частиною політичного діалогу з українською владою, яка під час нещодавнього саміту Україна – ЄС у Києві підтвердила, що перебуває на шляху вирішення цієї проблеми.

Речниця єврокомісара висловила сподівання, що процес ратифікації угод про спрощення видачі віз, а також про реадмісію (повернення нелегальних мігрантів), між Україною і ЄС буде завершено до кінця цього року.

У четвер Представник України при ЄС висловив обурення заявами Євросоюзу про зв’язок між угодою про спрощення візового режиму з Україною та скасуванням українських віз для Румунії і Болгарії.

Роман Шпек висловив невдоволення коментарями Комісара ЄС із питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер, у яких ідеться про те, що ЄС не ратифікує угоду про спрощення візового режиму з Україною, поки Україна не скасує візи для Румунії та Болгарії, які тим часом теж вступили до Євросоюзу.

«Дуже прикро, що така поважна європейська інституція вдається до мови ультиматумів, шантажу при вирішенні таких питань. На мій погляд, це не та мова, якою слід керуватися в діалозі між добрими та надійними партнерами, якими є Україна та ЄС», – заявив Представник України при ЄС журналістам в Брюсселі.

Він зазначив, що це питання обговорювалося під час саміту Україна – ЄС 14 вересня цього року в Києві, і під час саміту українська сторона пояснила, що вивчає можливість поширити безвізовий режим на громадян Румунії і Болгарії українською стороною і ухвалить своє рішення після виконання відповідних внутрішніх процедур.

«На мою думку, ЄС має це поважати», – сказав Роман Шпек.

Він нагадав, що ухвалене в 2005 році рішення про безвізовий режим для громадян ЄС було одностороннім актом доброї волі української сторони.

«У сторони ЄС немає жодних підстав ультимативно наполягати, щоб такий режим автоматично розповсюджувався на нові держави-члени. У цьому зв’язку нас не можуть не турбувати наміри ЄС відмовитися від пакетної ратифікації угод про спрощення візового режиму та реадмісію», – наголосив Роман Шпек.

При цьому Представник України при ЄС висловив переконання, що сторони зможуть «конструктивно та в дусі партнерства» врегулювати питання безвізового режиму для румунських та болгарських громадян, а також належної практики видачі віз для громадян України, до набуття чинності угодами про спрощення візового режиму та реадмісію.

Напередодні в інтерв’ю газеті «Дєло» Беніта Ферреро-Вальднер заявила, як її процитувала ця газета, що ЄС пов’язує ратифікацію та набрання чинності угоди про спрощення візового режиму з Україною зі скасуванням Україною віз для громадян Румунії та Болгарії.

Угоду про спрощення візового режиму між Україною та ЄС, а також угоду про реадмісію (повернення нелегальних мігрантів), підписали 18 червня цього року в Люксембургу. Їх іще має ратифікувати Верховна Рада України і схвалити Європарламент.
XS
SM
MD
LG