Доступність посилання

ТОП новини

Польські спостерігачі готові їхати на вибори до України


Єва Поштар Варшава, 21 жовтня 2007 р.:- 160 польських спостерігачів готові в рамках місії ОБСЄ спостерігати за перебігом парламентських виборів в Україні. 110 осіб із них відбирало польське міністерство закордонних справ. Для перебування цієї групи спостерігачів в Україні польський уряд виділив субсидії в рамках державної допомогової програми.

Марек Зюлковський
Польське міністерство закордонних справ на початку вересня помістило на своїй інтернет-сторінці оголошення про набір охочих до складу місії спостерігачів за парламентськими виборами в Україні. Основні критерії набору такі: досвід роботи у міжнародних місіях, знання англійської, української або російської мов. Польські політичні коментатори вважають, що з огляду на ці критерії міністерство обмежило широким колам польської громадськості можливість брати участь у місії в Україні.

Під час Помаранчевої революції спостерігачами в Україні могли бути близько тисячі представників громадських та політичних організацій, студентів, організацій української діаспри у Польщі. Коментатори вважають, що важливим і цінним є те, що колишні спостерігачі, повернувшись до Польщі, стали своєрідними адвокатами України. Як буде цього разу із польськими спостерігачами на українcькиx виборах? Говорить представник польського МЗС Марек Зюлковський:

«Цього року, як і в минулому, ми допомагаємо в оформленні виїзду близько 160 спостерігачів за перебігом парламентських виборів в Україні. Польський МЗС разом із Кабінетом ради міністрів є співорганізаторами цієї акції. Групу спостерігачів буде поділено на дві частини. Першиx 50 осіб зі 160 буде приєднано до міжнародних спостерігачів ОБСЄ. Інші утворять, так би мовити, польську національну місію».

На питання Радіо Свобода про відбір кандидатів до участі у польській місії спостерігачів відповідає представник польського міністерства закордонних справ Марек Зюлковський:

«Ми провели відбір учасників місії спостерігачів в Україні. Це переважно люди з досвідом, які брали участь у місіях в Україні, також у багатьох інших країнах, в тому числі за межами Європи» . Ми цікавились також, чи інші люди, зацікавлені цією справою, могли б стати спостерігачами на виборах в Україні. Представник польського МЗС Марек Зюлковський продовжує:

«Нам відомо, що українська ЦВК дає змогy кожній особі з-за кордону реєструватись спостерігачем за виборами в Україні. Тому знаємо, враховуючи також повідомлення від української сторони, що польськими спостерігачами будуть також люди, яких, наприклад, надають різного роду міжнародні фонди. Тому, на мою думку, на виборах в Україні перебуватиме набагато більше польських спостерігачів, ніж ті, котрих ми відправляємо».

Пан Зюлковський повідомив, що польський уряд виділив близько 250 тисяч євро на потреби перебування національної місії спостерігачів за парламентськими виборами в Україні.
XS
SM
MD
LG