Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю Ферреро-Вальднер викликало багато запитань в Україні


Наталія Вікуліна Брюссель, 21 вересня 2007 (RadioSvoboda.Uа) - Україна не допускає повчань від Єврокомісії у візових питаннях. Так прокоментував Представник України при ЄС Роман Шпек висловлювання Комісара ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер про те, що Київ повинен запровадити безвізовий режим для громадян усіх країн Євросоюзу, включно з новачками Румунією і Болгарією. І лише тоді чинності набере Угода про полегшення візового режиму для українських громадян у ЄС. Ця фраза міститься в інтерв’ю з комісаром в українській газеті "Дєло". Водночас речниця комісара Крістіана Хоманн заявила: між Євросоюзом та Україною існує політична домовленість, що Київ має запровадити безвізовий режим для болгар і румунів перед тим, як набере чинності Угода про полегшення візового режиму.


Представник України при ЄС Роман Шпек каже Радіо Свобода:

“Надзвичайно важливо сказати про те, що питання знайшло повне обговорення і порозуміння під час самміту, де було сказано, що Україна не заперечує і не виключає такої можливості щодо надання безвізового режиму представникам інших країн, які нещодавно приєдналися до Євросоюзу. Це наша справа, і ми діємо у відповідності до наших внутрішніх процедур. І тим не менше таке інтерв’ю з’явилося одразу після самміту.

Тим воно мене і обурило, що коли ми домовляємося, і одна сторона повідомляє іншій про подальший хід розвитку і розв’язання питань, які ініціюються іншою стороною, і домовляємося, що ми будемо обмінюватися інформацією на експертному рівні, в робочому порядку, а потому такі заяви і тим більше апеляції до авторитету президента і прем’єр-міністра української держави. Я б хотів, щоб керівники Єврокомісії подумали про свій авторитет і про те, наскільки вони далекі від тих цінностей, про які вони говорять і на яких побудований Євросоюз. Бо практика видачі віз в Україні показує, що Євросоюз не поважає цінності, які він продекларував”.


Роман Шпек бачить протиріччя і непослідовність у тому, що сказала Беніта Ферреро-Вальднер.

“Безперечно. Взагалі позиція української сторони чи те, що було зроблено в 2005 році для зміцнення міжлюдських контактів між громадянами України та Євросоюзу, було актом доброї волі української влади. І також треба відзначити, що рішення України було одностороннє. Скасування візового режиму - це був не один епізод, українська сторона давно реалізує політику спрощення та лібералізації режимі взаємних поїздок громадян з європейськими країнами, дотримуючись при цьому необхідних стандартів безпеки контролю над міграцією”.

Водночас Крістіана Хоманн, речниця Єврокомісара, заявила Радіо Свобода, що в словах Ферреро-Вальднер не міститься нічого нового:

"Ми про це вже говорили, погоджували це з українською стороною, що перед тим як це може набрати чинності, Україна має забезпечити рівне ставлення щодо візових вимог до всіх громадян ЄС. І на самміті про це також згадувалося, і українські урядовці запевнили європейців, що вживають необхідні кроки і сподіваються, що це буде завершено вчасно".

На запитання, чи існують письмові зобов’язання Києва скасувати візи для болгар і румунів перед тим, як буде полегшено візовий режим для українців, річниця Комісара ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства пані Хоманн відповіла, що існує політична домовленість між двома сторонами, що Україна повинна забезпечити рівне ставлення до громадян усіх країн ЄС. І ця політична домовленість передбачає і те, що Київ повинен запровадити безвізовий режим для громадян Болгарії і Румунії перед тим, як набере чинності Угода про полегшення візового режиму:

"Ми про це повідомили наших українських партнерів раніше. Це не нове. Ми про це говорили, ця тема з’явилася і на самміті тиждень тому. І знову ж таки вони нас запевнили, що вживають необхідні кроки. Вони про це знають", - сказала Крістіана Хоманн.

До речі, вона заявила, що газета "Дєло" в одному місці неправильно процитувала слова Ферреро-Вальднер - комісар, мовляв, не пов’язувала візові питання з авторитетом президента та прем’єр-міністра України. Водночас за наявною інформацією журналіст "Дєла" зазначив, що узгодив текст інтерв’ю з представництвом Єврокомісії в Україні. Але це вже зовсім інша історія...

І про на ще одне непорозуміння, пов’язане з нібито неправильним цитуванням Єврокомісара з питань зовнішніх відносин і європейської політики Беніти Ферреро – Вальднер вказує її річниця. Комісар не ставила у залежність приєднання України до Світової Організації Торгівлі від спрощення візового режиму.
XS
SM
MD
LG