Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів «приватизувала» славу підпільників «Молодої гвардії»


Ярослав Гребенюк Луганськ, 21 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Сьогодні відбулися урочистості, присвячені 65-річчю створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія».

Біля пам'ятника «Нескореним»
Мітинг-реквієм розпочався на місці страти підпільників з «Молодої гвардії». На площі біля монумента «Нескорені» зібрались тисячі людей з різних регіонів України. Також була колона активістів організації «Молода гвардія» «Єдиної Росії». Каже кореспондент студентської газети Московського міського університету управління уряду Москви Галина Алілуйко:

Москвички з Потягу пам'яті
«Нас приїхало з Москви 330 людей, це потяг пам’яті, присвячений цим подіям. Ці поїзди пам’яті — вони не тільки до Луганська. Ми їздили до Берліна, Калінінграда, до Білорусі. В принципі, ці поїзди пам’яті й присвячуються подібним подіям».

Цього дня відмінили уроки й у школах Краснодона. Школярів вивели на центральну площу. Від несподіваної спеки діти ховались у сквері імені «Молодої гвардії», за руїнами зеленого театру. Я підійшов до групи п’ятикласників, що курили в холодку, і розпитав, що знають юні краснодонці про своїх славних земляків.

Навчальний рік на Луганщині зараз розпочинають уроками про «Молоду гвардію». Найяскравіші деталі залишаються у юнацьких головах. Розповідає краснодонський школяр Саша Чугунов:

«І не в шурф їх кидали, а в наші серця!»
«Я знаю, що молодогвардійців до підвалу завели, Олегу Кошовому око вирвали, а Шевцовій зірки витинали на тілі і припікали мечем. Молодогвардійці якісь документи крали і підпалювали будинки з фашистами».

Над площею біля музею тріпотіли блакитні прапори Партії регіонів, біло-голубі прапори обласного благодійного фонду «Благовіст» та у невеликій кількості – державні прапори України. Мітинг розпочався виступом прем’єр-міністра Віктора Януковича.

Частина панно, що зробили учні Краснодонської художньої школи
Тут же було керівництво області та високі гості з країн СНД. Зокрема, член генеральної ради «Єдиної Росії» Костянтин Затулін, у недавньому минулому персона нон-грата в Україні.
XS
SM
MD
LG