Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливий зрив парламентських виборів? Кому це вигідно?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Зиновій Фрис
Гості Свободи: народні депутати різних скликань Валерій Писаренко (БЮТ) і Михайло Чечетов (Партія регіонів).

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису.)

Зиновій Фрис: Панове, впродовж двох-трьох останніх днів від представників Партії регіонів часто доводилося чути: ми можемо відмовитися від участі в виборах, бо, мовляв, опоненти готують масові фальсифікації або вдаються до дій, які можуть зірвати вибори.

Микола Азаров (переклад): Насамперед нас турбує те, що посилюється тиск на КСУ з тим, щоб він за кілька днів до виборів виніс рішення про конституційність тих чи інших положень закону про вибори.

Президент грубо порушив наші травневі домовленості, тому ми зараз дуже уважно аналізуємо. Рішення буде спокійне, виваження. Але якщо воно буде, то це означатиме відміну виборів.

Реакція опонентів на цю та подібні заяви була миттєвою: все це, мовляв, політичні фантазії, Партія регіонів демонструє слабкість і відчай, це просто нервова реакція.

І сьогодні Віктор Янукович заявив, що Партія регіонів не відмовиться від участі в дострокових парламентських виборах, бо вона є лідером виборчої кампанії. Однак далі голова Кабінету звинуватив Віктора Ющенка в порушенні домовленостей щодо дострокових виборів та моральних норм. Лідер Партії регіонів просить Президента здійснити заходи, що гарантують недопущення порушень на виборах, які можуть призвести до зриву виборів.

Отже, пане Чечетов, ваша політична сила більше не погрожує виходом з виборчого процесу, але в діях опонентів ви й надалі вбачаєте кроки, які можуть зірвати вибори...

Я правильно розумію?


Михайло Чечетов (переклад): Партія регіонів послідовна у своїх діях. Ми від самого початку виступали проти цієї авантюри, проведення дострокових виборів, розуміючи, що нічого доброго країні не дадуть.

Але коли країну підвели, в тому числі і Президент, до тієї межі, переступивши яку, могла пролитися кров, розуміючи всю міру відповідальності за ситуацію в країні, для того, щоб запобігти розколові, ми пішли на ці вибори. Хоча повторюю ще раз: аплодисментів щодо цього ви від нас не дочекаєтеся.

Далі. Ми чітко заявили відразу, і наш лідер озвучив пропозицію публічно і Президенту, і всім лідерам політичних партій: давайте ми публічно підпишемо угоду, яка складатиметься з двох пунктів. Перший пункт – це те, що ми зобов’язуємося провести чесно вибори, а другий пункт – це те, що кожен з нас зобов’язується визнати будь-які результати виборів, які офіційно назве ЦВК. Повна відмова. На це ніхто не прореагував.

Далі. Коли за два тижні до проведення виборчої кампанії були оприлюднені останні соціологічні дослідження, то вони однозначно показали, що Партія регіонів розгромно перемагає. І після цього... Адже вибори організувала помаранчева команда не для того, щоб просто у вибори погратися, а для того, щоб вкрасти перемогу у Партії регіонів через рік. Вони в нас вкрали перемогу на президентських виборах, а тепер через рік знову хочуть вкрасти перемогу!

Розуміючи, що вони програють за соціологічними дослідженнями, вони тепер пішли, як політичні шулери, на авантюру і намагаються саботувати підрахунок голосів і роботу комісії в базових наших регіонах, там, де ми набираємо абсолютну більшість голосів.

Після цього була заява з нашого боку, що, звісно, ми терпіти подібного не будемо і з нашого боку теж будуть адекватні дії. Але ми хочемо провести вибори і 30 числа поставити остаточну крапку в тому, щоб не трясти країну, швидко сформувати уряд, тим більше, що ядром коаліції буде Партія регіонів, а Янукович буде Прем’єр-міністром, і дати можливість країні спокійно працювати.

Пане Чечетов, Ви все ж таки не відповіли на моє запитання про те, чи може ще щось статися, що ви все ж таки не братимете участі у виборах?

Михайло Чечетов: З нашого боку буде робитися все, щоб вибори 30 числа відбулися, пройшли максимально чесно і прозоро. Ми своїх колег закликаємо так само діяти, як ми. А саме головне – це визнати офіційне рішення ЦВК.

Пане Писаренко, що все ж таки те, про що останніми днями заявляє Партія регіонів? Чи це шантаж? Це щось інше Як Ви це особисто розцінюєте чи ваша політична сила?

Валерій Писаренко: БЮТ сьогодні розцінює всі ці заяви лише, як агонію наших опонентів, які дійсно, за своїми соціологічними дослідженнями, наші фахівці і спеціалісти також це підтверджують, зрозуміло, що вони вже втратили владу зараз, той результат, який зараз буде отриманий на виборах, то всім зрозуміло, що Партія регіонів вже не буде при владі...

Сьогодні опозиція, на яку скаржиться постійно мій колега, має меншість у дільничних виборчих комісіях, вона має меншість в ЦВК, вона не має сьогодні представництва в жодному органі влади, сьогодні якимсь чином впливати на результат виборів ми не маємо можливості. Є єдиний спосіб захисту для опозиції – це лише звернення до суду.

До речі, суди зараз досить пристойно виносять рішення на нашу користь.

Але Партія регіонів заявляє, що в руках Президента обласні і районні адміністрації, які, мовляв, беруть участь у складанні списків, і що тут якраз є дуже багато можливостей для маніпуляцій...

Валерій Писаренко: Сьогодні зафіксовані випадки шулерства зі списками, оприлюднені СБУ (те, що повідомлялося останніми днями), є в Донецькій області, є в Луганській області, там, де знаходять зараз тисячами осіб, які перевищують їх вік, більше, ніж 110 років, то ось там знаходять зараз фальсифікації.

Сьогодні немає жодної заяви з Генпрокуратури або МВС, яке контролює зараз більшість, про те, що опозиція робить якісь фальсифікації.

І в нас є слухач.

Будь ласка.


Слухач: У мене питання до пана Чечетова.

Я не розумію, чи це дійсно є такі факти. Якщо є факти, то їх треба назвати, що будуть сильно сфальсифіковані вибори.

І ще одне питання. Чому так переживають за вибори, за фальсифікацію, що там треба підписувати? Це ж однозначно повинно бути чесно. З будь-якої сторони. Я чи прибічник, чи не прибічних, але я визнаю любі вибори: Партію регіонів чи хто. Це повинно бути чесно для нас, для всіх громадян.

І ще одне питання. Чи це вони так налякані тим, що вони робили “каруселі” перед президентськими виборами та якось реабілітуватися чи що?

Михайло Чечетов: Ми зробимо все для того, щоб захистити вільне волевиявлення людей. В цьому і є принцип демократії. І не дамо можливості нікому сфальсифікувати.

Перше. Справа в тому, що в нас Президент перш за все сприяє фальсифікації виборів. Ви ж погляньте, пачками через копірку наштампували указів, десятками міняють голів районних адміністрацій в різних областях, знімають губернаторів тільки з однією метою, щоб “правильно” вони порахували вибори.

Президент зламав КСУ, розуміючи, що КСУ оголосить відсутність будь-яких законних підстав для проведення дострокових виборів.

Президент практично зламав усю судову систему, він десятками, пачками призначає суддів, і судді, звісно, будуть виконувати волю Президента, в тому числі і оскаржити результати виборів по тих окружних дільницях, по тих округах, де помаранчеві просто програють.

Ось цей весь адміністративний ресурс, котрий використовує Президент перш за все, я ще раз повторюю, спрямований на фальсифікацію виборів...

Чи не виходить так, що кричать “Тримай злодія!” ще до того, як злодій почав красти, пане Писаренко?

Валерій Писаренко: Зараз Ви мою фразу перехопили.

Зараз уже немає дурних людей, які не розуміють, що таке вибори. Сьогодні вибори рахують дільничні виборчі комісії, а після цього результат фіксує ЦВК. Сьогодні більшість і там, і там мають Партія регіонів, СПУ і КПУ. Тому, як ви розумієте, на цьому етапі фальсифікувати неможливо.

Інший етап. Сьогодні пан Цушко, який є представником СПУ, членом коаліції, очолює МВС... Скажіть мені, будь ласка, сьогодні МВС може проконтролювати, щоб не було фальсифікацій шляхом того, щоб поставити по одному міліціонерові біля кожною дільниці? Може.

Друге. Кожна політична сила має тільки по два своїх члени ставити, щоб вони наглядали за ходом проведення голосування і підрахунку голосів. Нормально? Нормально.

Тепер інше. Членів все-таки більше. Крім того, і голів ДВК також більше.

Давайте краще скажемо, чому сьогодні в списках з’являються тисячі громадян, яких дублюють, або громадян, які мають вік, який, напевне, Книга рекордів Гіннеса і не думала, що такі люди є на землі? Ось це проблема.

Але чи відомо, хто ці списки готує? Чи не є це провокацією?

Валерій Писаренко: Сьогодні БЮТ займає іншу позицію. Ми не кричимо, що Партія регіонів там робить те-то, те-то...

Ми робимо заяви до ЦВК. Якщо там іде чорний піар, а це йде по всіх областях, то ми відразу фіксуємо і передаємо в ЦВК, щоб вони надалі вирішували.

Партія регіонів як партія влади сьогодні... Ви бачите, що йде істерика, крики про те, що сьогодні будуть фальсифікувати. Покажіть, що. Сьогодні одні звинувачення.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG