Доступність посилання

ТОП новини

Три чверті членів дільничних та окружних комісій на Дніпропетровщині не мають досвіду роботи у виборчих кампаніях, повідомляє Комітет виборців України


Як зазначив керівник Дніпропетровської організації КВУ, подані партіями списки у більшості своїй складаються з нових людей, котрі жодного разу не працювали на виборах як члени комісії чи спостерігачі. Водночас, за його словами, в українському виборчому законодавстві існує багато білих плям, які можуть бути використані для фальсифікації результатів голосування.

Як зазначив керівник Дніпропетровської організації Комітету виборців України Станіслав Жолудєв, подані партіями списки у більшості своїй складаються з нових людей, котрі жодного разу не працювали на виборах як члени комісії чи спостерігачі.

Водночас, як він заявив, в українському виборчому законодавстві існує багато білих плям, які можуть бути використані для фальсифікації результатів голосування. Скажімо, вигнати члена комісії чи спостерігача, який порушує виборче законодавство, з дільниці практично неможливо. Подібні рішення ухвалює комісія у повному складі, а коли триває процес голосування, зібрати всіх членів комісії фактично неможливо.

Українське законодавство передбачає штрафи для членів виборчих комісій, які порушують виборчі норми: за видачу чужого бюлетеня – від 51 до 85 гривень, за агітацію в день голосування за певну силу – 51-102 гривні, за невиконання рішення виборчої комісії – до 850 грн.

За словами Станіслава Жолудєва, на минулих виборах в Дніпропетровській області за порушення виборчого законодавства не засудили жодної особи.
XS
SM
MD
LG