Доступність посилання

ТОП новини

ДОВІДКА: Програми партій – Мова




(official logo)
Партія Регіонів виступає за надання російській мові статусу державної мови, відстоюючи гасло «Дві мови – один народ!»
(official logo)
БЮТ у преамбулі до своєї програми зазначає, що передумовою «Українського прориву» має стати зміцнення духовності нації. Як один з елементів цього БЮТ називає відродження української мови та культури.
НУНС одним з трьох пунктів своєї стратегічної мети називає: «Об’єднати націю через духовне відродження. Українські традиції і духовні цінності зцементують країну». Програма блоку містить положення: «Захистимо нашу ідентичність – українську мову та культуру, сформуємо єдиний інформаційний простір країни»; «Забезпечимо розвиток мов і культур усіх меншин, що проживають в Україні. Ніхто не зазнаватиме мовних утисків».
(official logo)
Передвиборна програма СПУ не згадує про проблеми функціонування чи статусу російської мови, так само, як і української. Однак у партійній програмі є така згадка про ці проблеми: «Не можна допускати волюнтаристської практики кампаній штучної русифікації та українізації, які завжди вносили у суспільство напруженість і протистояння. Питання, які виникають у цій сфері, мають вирішуватися в законодавчому порядку».
КПУ у своїй програмі обіцяє надати російській мові статус другої державної та створити «умови для повноцінного культурного розвитку усіх націй і народностей, що проживають в Україні».


Позиція з цього питання деяких позапарламентських сил:


ПСПУ виступає не лише за державний статус російської мови, але й за федеративний устрій країни та подвійне громадянство.
ВО «Свобода» цілий розділ своєї програми присвячує захисту та поширенню української мови. Зокрема, пропонує: «Створити Державний комітет мовної політики, відповідальний за захист та поширення української мови»; «Запровадити обов''язковий іспит з української мови для держслужбовців та кандидатів на виборні посади»; «Розробити та впровадити україномовне програмне забезпечення для комп''ютерів державних установ, навчальних закладів та вільного продажу».
XS
SM
MD
LG