Доступність посилання

ТОП новини

Браконьєрів і нелегальних торгівців чорною ікрою не жалують в Угорщині


Василь Плоскіна Угорщина, 24 вересня 2007 – Угорська поліція заарештувала значний обсяг товару двох російських фірм, які займалися нелегальної торгівлею чорною ікрою в цій країні. Товарна ціна забороненої в Євросоюзі продукції, що походить від рідкісних осетрових видів риби, становить майже 3 мільярди форинтів або 16 мільйонів доларів.


Невеличка банка чорної ікри з Росії коштує в угорських крамницях 10 тис. форинтів або приблизно 52 долари. Причому продають цей рибний делікатес не всюди, а тільки в солідних продовольчих супермаркетах, де постійними відвідувачами є переважно заможні покупці. Нелегальну партію чорної ікри торгівці з Росії тримали на одному з будапештських складів. Перевірка встановила, що у банках була не сама ікра, а радше сировинне асорті з неї, що не відбивається на здоров’ї людини, але має вести за собою значне зниження ціни... Втім, якість продукту у цій справі була не основна. Угорська поліція передусім керувалася приписами європейського законодавства у сфері охорони довкілля. Говорить співробітниця Національного бюро розслідувань Каталін Родіч: «На жаль, у країнах Євросоюзу дуже важко зловити нелегальних торгівців ікрою. У першу чергу правоохоронці мають справу з вихідцями з Росії та України...»

Вона повідомила, що поліцейські заарештували майже півтисячі банок чорної ікри вартістю 16 мільйонів доларів. Однак експертиза показала, що лише у сорока з них була чиста продукція, а не рибна суміш. Втім, і цієї кількості цілком достатньо для того, щоб правоохоронці могли ініціювати відкриття окремої кримінальної справи. Керівник одного з відділів Національного бюро рослідувань Шандор Капуш розповів, що власники іноземних фірм не встигли збути багато товару, попри те, що кількість укладених оборудок в Угорщині перевищила півтори сотні:

«Розслідування встановило, що продавці мали партнерські контакти з керівництвом 155 місцевих підприємств, у тому числі торговельних, харчових та інших, які закуповували нелегальну ікру. Ми підрахували, що обсяг поставок на цей час становив 25 мільйонів форинтів». У валютному перерахунку це приблизно 130 тис. доларів США.
XS
SM
MD
LG