Доступність посилання

ТОП новини

Спікер Саейму ЛР Індуліс Емсіс подав у відставку і склав депутатський мандат у зв’язку з розпочатою проти нього кримінальною справою


Людмила Пилип Рига, 24 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Голова Саейму (парламенту) Латвії Індуліс Емсіс подав у відставку і склав депутатський мандат. Підставою для цього послугувала розпочата проти нього прокуратурою ЛР кримінальна справа. Керівника латвійського парламенту звинувачують у наданні слідству недостовірної інформації. Кандидатами на посаду латвійського спікера вже висунуті дві кандидатури: Інгріда Цірцене та Гундарс Даудзе, обоє лікарі за фахом.


Розпочалась ця майже детективна історія близько року тому, колі у латвійського спікера в кав’ярні Кабінету міністрів вкрали портфель, що само по собі не дуже приємно. Однак у портфелі ще були гроші – 10 тисяч доларів, з приводу яких, як зазначають представники правоохоронних органів, Індуліс Емсіс і надав слідству недостовірну інформацію. За словами латвійського політика, ці кошти він позичив на купівлю трактора.

Прокуратура, як завжди у таких випадках, небагатослівна у коментарях:

«У рамках кримінального процесу, пов’язаного зі злочинними діями керівництва міста Вентспілсу, встановлено, що постала реальна можливість того, що Індуліс Емсіс свідомо надав недостовірні дані, які не пов’язані з Вентспілською справою. Беручи до уваги ситуацію, що склалася, прокуратура ухвалила рішення щодо порушення нової справи проти Індуліса Емсіса».

Це перший випадок в історії Латвії, коли кримінальну справу розпочато проти чинного голови парламенту. Щоб не стати до того ще першим спікером, позбавленим імунітету, Індуліс Емсіс самостійно відмовився від мандату. Вини своєї латвійський політик не визнає і відставку пояснює бажанням не перешкоджати слідству.

«Я підходжу до цього питання дуже відповідально і тому відмовляюсь від посади голови Саейму та від депутатського мандату. Роблю це для того, щоб юридична система могла вільно працювати і щоб у мене не було імунітету та додаткових засобів безпеки, яких немає у пересічного громадянина Латвії», - зазначив Індуліс Емсіс.

Згідно з Конституцією Латвії, спікер є другою вищою посадовою особою в країні і виконує обов’язки президента під час його закордонних візитів. Оскільки президент Латвії Валдіс Затлес перебуває з візитом у Нью-Йорку, Індуліс Емсіс складе свої спікерівські повноваження після завершення його візиту. Однак на позачерговому засіданні Саейму депутати мають намір обрати нового голову парламенту. Вже названі можливі кандидати: Інгріда Цірцене та Гундарс Даудзе – обоє лікарі за фахом. Президент Латвії Валдіс Затлеср, до речі також лікар, сподівається, що цього разу народні обранці зроблять правильний вибір:

« Депутатам слід серйозно подумати і висловити свою думку, щоб не було так, що наступного дня після ухвалення цього важливого рішення, вони шкодуватимуть про нього».

За словами президента Латвії, рівень поведінки вищих посадових осіб держави повинен бути набагато вищим, ніж у пересічних громадян, оскільки їхні дії торкаються не тільки власних репутацій, але й престижу держави.
XS
SM
MD
LG