Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборні перегони зірвали День Ужгорода


Надія Петрів Ужгород, 24 вересня (RadioSvoboda.Ua) – Політики зірвали День Ужгорода. Традиційно день міста святкують у першу неділю жовтня, але цього року урочистості чомусь перенесли майже на три тижні наперед. Історики Закарпатської області кажуть, це просто крадіжка Дня міста.


27-річний Володимир, уродженець обласного центру Закарпаття, сьогодні вийшов на роботу і дізнався, що на вихідних в Ужгороді святкували… День міста. Він страшенно обурився, бо зазвичай дуже чекає на це свято: саме в цей день у місті проходять численні ярмарки та виставки, на яких можна придбати дешевші харчі, товари широкого вжитку. Володимир вважає, переносити День міста щонайменше некоректно: «На мою думку, взагалі некоректно переносити День міста, оскільки люди очікують в один день і ярмарок, і святкові дійства. А не передвиборну агітацію».

День міста став днем передвиборної агітації

Чимало ужгородців таки дізналися про святкування Дня міста, вийшли погуляти, але, кажуть, розчарувалися в тих заходах, які пройшли. Вони підозрюють, що День міста перенесли виключно з однієї причини: до Ужгорода вихідними приїжджав лідер однієї з політичних сил України, до якої прихильний міський голова. Однак через поспіх підготовки до зустрічі політика міська влада навіть не прибрала місто.

Закарпатські історики також вважають такий вчинок міської влади, бо саме вона вирішує про святкування Дня міста, неправильним. Історик, кандидат соціологічних наук, викладач Ужгородського національного університету Федір Шандор каже, є майже півстолітня традиція святкування Дня міста:

«День міста святкують з 60-х років, традиція святкувати існувала в першу неділю жовтня. Це був зафіксований факт. І ніхто від цієї дати і в радянський, і в український час не відходив. Чому? Тому що в літописах було згадано: під рубрикою "жовтень 863 року" була перша згадка про місто Ужгород, або, точніше, про каструм Унг. І вже взяли за основу жовтень, а щоб було тепліше, то взяли першу половину, першу неділю, і відтоді святкували День міста».

Федір Шандор вважає, що відбулася крадіжка Дня міста під одну з політичних сил. І хоча політики від цього не виграють, 120 тисяч ужгородців своє традиційне свято вже втратили. У міській раді взагалі не хочуть коментувати мотиви перенесення Дня міста. Принаймні так сказав Радіо Свобода речник Ужгородської міської ради.
XS
SM
MD
LG