Доступність посилання

ТОП новини

У Колумбійському університеті виступають диктатори: президенти Ірану та Туркменістану


Кирило Булкін Київ, 25 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На форум світових лідерів Колумбійський університет запросив президентів, яких вважають загрозою для світової демократії та миру. Зокрема, це лідер Ірану Махмуд Ахмадінеджад. Виступить перед студентами й президент Туркменістану Ґурбанґули Бердимухаммедов.

Декан вищої школи міжнародних та суспільних відносин Колумбійського університету Джон Коутсворт захищає рішення про надання трибуни одіозним світовим лідерам, зокрема Махмуду Ахмадінеджаду. Він вважає, що це відповідає принципам свободи висловлювань і дозволить краще зрозуміти нинішню ситуацію в світі.

Попри це, перед будівлею університету пройшли акції протесту проти виступу Ахмадінеджада. Негативне ставлення до приїзду іранського лідера висловили також деякі політики та єврейські групи – вони нагадували, що Ахмадінеджад заперечував Голокост та закликав стерти Ізраїль з карти світу.

Позицію противників приїзду й виступу іранського президента висловила студентка Колумбійського університету Рахіль Дор: «Права людини в його країні порушені, і він приїздить у Колумбію, щоб виголосити промову ненависті, щоб заперечувати Голокост – це неприйнятно».

Однак є й чимало таких, що мають протилежні погляди. Ось що каже інша студентка, Бірді Сааґян: «Я не можу сперечатися з ним, якщо не знаю, що саме він думає, тому я хочу особисто почути, що він говоритиме».

Між прихильниками й противниками виступу Ахмадінеджада перед будівлею університету точилися гострі словесні суперечки.

Тим часом громадські активісти висловлюють застереження і щодо приїзду та виступу в Колумбійському університеті президента Туркменістану Ґурбанґули Бердимухаммедова. Зокрема, правозахисники вимагають від держсекретаря Кондолізи Райс, з якою має зустрітися Бердимухаммедов, гостро поставити питання про порушення прав людини в Туркменістані. Серед вимог правозахисників і розслідування обставин загибелі у в’язниці у вересні минулого року кореспондентки Радіо Свобода Огюльсапар Мурадової.
XS
SM
MD
LG