Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії старі індустріальні об’єкти перетворюють на туристичні


Людмила Пилип Рига, 25 вересня 2007р (RadioSvoboda.Ua) - У Латвії активно розвивається так званий індустріальний туризм. Старі млини і вітряки Латгалії, старовинний сонячний годинник та трамвайне депо в Даугавпілсі, а також військові каземати в Лієпаї – ці місця надзвичайно приваблюють любителів урбаністичного туризму.


Покинуті індустріальні об’єкти та військові бази, старі трамвайні та залізничні депо - усе, що можна назвати спадщиною урбаністичної культури XIX-XX-го століть, входить до кола інтересів прихильників індустріального туризму.

У Латвії увага урбо-туристів у першу чергу привернута до старовинних млинів та вітряків, якими так багата Латгалія. Ще недавно вони без дії сиротливо стояли осторонь доріг та на берегах невеличких річок. Однак з проявом інтересу любителів індустріального туризму їх стали відновлювати. Як це, зокрема, зробив власник млина на річці Галдас у Резекнянському районі Віктор Спулятіс.

«Це млин, в якому повністю збережене старовинне обладнання. Тут можна від самого початку спостерігати за процесом перемелення зерна.І хоч річка маленька, її сили достатньо для млина».

Однак один із найцікавіших об’єктів урбаністичного туризму розташований у Лієпаї. Численних туристів приваблює екскурсія в каземати Військового порту (Karosta), які були побудовані на початку 20-го століття. Тут розташована єдина в Європі тюрма, відкрита для туристів. Любителі екстремальних розваг можуть взяти участь у реаліті-шоу «За гратами”, а найсміливіші навіть переночувати в тюремному карцері.

«Це шоу, яке демонструє, в яких умовах арештовані перебували в тюрмі за радянських часів. Починаючи з того, як людину фотографують, потім вона проходить усі етапи. Є і карцер, загалом у наявності всі випробування. Що стосується молодих людей, які взяли участь у шоу, то вони визнають, що воно має також виховний характер».

Це непростий музей. Тут можна приміряти газову маску та піонерський галстук, придбати окремі речі з амуніції радянського солдата. Особливо емоційно переймаються цим дійством західні туристи. Однак не всі іноземці витримують реалії радянського часу.

«Один американець вирішив перевірити, наскільки він може перенести різного роду випробування. Для нього спеціально організували усі реальності перебування в радянській тюрмі. Однак, відсидівши в карцері тиждень, він змушений був зі сльозами на очах визнати, що йому важко повертатися додому, оскільки він не зміг пройти усіх випробувань».

Відповідно до закону жанру в Лієпайських військових казематах є своя таємниця.

«На гауптвахті існує своя примара, яку звуть «Біла дама». Охоронці та організатори екскурсії стверджують, що примара насправді існує, і деякі учасники шоу відчули на собі її дію».

Цікаво, що «Біла дама» в основному охороняє каземати від тих туристів, які люблять дуже гучно розважатися, що в тюрмі аж ніяк не передбачено.
XS
SM
MD
LG