Доступність посилання

ТОП новини

Український шанс та майбутнє Косова Огляд європейської преси


Олекса Семенченко Лондон, 25 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Британський часопис «Financial Times» аналізує вибори, що наближаються в Україні. Водночас низка європейських видань обговорюють наближення нового раунду прямих переговорів щодо врегулювання косовської проблеми.


Стаття у «Financial Times» щодо виборів в Україні вийшла під промовистою назвою «Український шанс». «Українські виборці, зрозуміло, далеко не з ентузіазмом ставляться до вибору, який мають наступної неділі»,— вважає британська газета. За 3 роки по Помаранчевій революції 2004 року вони бачили чвари між своїми провідниками, обмін звинуваченнями в корупції та неспроможність організувати стабільне правління. Якщо опитування громадської думки реально відбиває ситуацію, то вибори не зможуть принести вирішальних зміни: президент Віктор Ющенко, прем’єр-міністр Віктор Янукович та лідер опозиції Юлія Тимошенко залишаться на чолі трьох найбільших політичних блоків, жоден з яких не матиме більшості. Єдиною відповіддю будуть нові сварки та нова торгівля.

«З такою владою в руках одної людини Україні буде важко розвинути здорову демократію».

Бізнес-олігархи країни акумулювали більше влади, ніж мали за президента Леоніда Кучми, пишуть у передовиці британської газети. «Найбагатший з них – Ринат Ахметов має статки, що оцінюються в 15 з лишком мільярдів доларів. Це ставить його трохи позаду найбагатшої людини Росії Романа Абрамовича з його 19 мільярдами, але економіка Росії в 5 разів більша за українську… З такою владою в руках одної людини Україні буде важко розвинути здорову демократію. Тож не дивно, що виборці розчаровані»,— зазначає видання і додає: «Водночас політичне життя України нині у значно кращому стані, ніж це здавалося можливим до Помаранчевої революції… Дні загальнонаціонального виборчого шахрайства – в минулому, мас-медіа є переважно вільними, а між партіями є справжня конкуренція. Економіка є викривлена великою нерівністю, але її обсяги зростають найшвидшими в історії темпами. Прості українці, можливо, досі мають небагато, але це більше, ніж будь-коли від часу здобуття незалежності».

Британська газета також зазначає, що хоча Росія і цього разу підтримує проросійські сили, це відбувається не так скандально, як 2004 року. Тимчасом Захід позбувся цілковитого ентузіазму щодо президента Ющенка і більш помірковано підтримує проєвропейських політиків. Часопис вважає, що українські виборці мусять посилити тиск на політиків для рішучішого зближення з ЄС через імплементацію політики, потрібної для вступу до ЄС.

Сербська «Политика» пише про перебування президента Бориса Тадича на саміті ООН у Нью-Йорку. У п’ятницю тут мають початися прямі переговори між сербською та албанською сторонами щодо статусу Косова. США готові визнати незалежність цієї території, якщо компромісу досягти не вдасться. Сербський щоденник повідомляє, що Тадич висловив оптимізм щодо можливості такого компромісу. Він повідомив, що має пропозиції, які, як він вважає, можуть видатися прийнятними для албанської сторони. Газета цитує Тадича: «Міністри Вук Єремич та Слободан Самарджич у минулі дні проявляли дипломатичну ініціативу, а ми ведемо далі вже тут». Він знову пообіцяв, що не дозволить довести справу до порушення суверенитету Сербії над Косовом. Далі щоденник, посилаючися на Тадича, повідомляє, що сербська сторона збирається відкрити на переговорах певні питання, які раніше не порушувалися і які здатні призвести до компромісу до 10 грудня, коли трійка у складі США, ЄС та Росії має доповісти ООН про результати переговорів сторін.
XS
SM
MD
LG